fbpx

VS breekt in bij Russische ambassade: ‘Vijandige overname’

Rusland heeft verontwaardigd gereageerd op de inbraak in zijn ambassade in de Amerikaanse stad Seattle. De VS vindt dat er niets aan de hand is en dat Amerika het recht heeft de verlaten Russische ambassade te betreden.

Nikolay Pukalov, hoofd van de consulaire afdeling van de ambassade, noemt de inbraak “een grove schending van het Verdrag inzake diplomatieke betrekkingen en het Verdrag inzake consulaire betrekkingen.

Rusland was het niet eens met het ontnemen van de diplomatieke status van ons eigendom in Seattle en gaf Amerikaanse functionarissen geen toestemming om ons grondgebied te betreden.”

Vijandig

BEKIJK OOK
Leerstoel ‘Gedragsgenetica’ aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen ingesteld

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, noemde het incident een “vijandige overname” door de VS. 

Het diplomatieke gebouw is kort terug geëvacueerd vanwege een bevel van Washington, dat 60 Russische diplomaten uitwees.

Het consulaat in Seattle moest worden gesloten als vergelding voor de vergiftiging van een voormalige dubbelspion in Groot-Brittannië. Dat land is er nog steeds niet in geslaagd te bewijzen wie de aanslag op de spion heeft gepleegd.