VS blokkeerde jarenlang geld, voedsel en medicijnen voor Venezuela, maar wil nu hongerende Venezolanen te hulp schieten

Redactie GFC Nieuws — Een vrachtwagen met “hulpgoederen” die naar Venezuela moest, is zaterdag op Colombiaanse bodem in brand gestoken. Amerika beweert dat Caracas de dader is, maar de Venezolanen zeggen dat de VS de wereld niet meer voor de gek kan houden.

Bij schermutselingen op de Francisco de Paula Santander-brug, dichtbij de Venezolaanse stad Urena, brandde een truck uit. Het is nog onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is, maar Venezuela toonde op Twitter foto’s van activisten die kennelijk bezig waren het vuur aan te steken.

‘False flag’-operatie

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, haalde uit naar zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo. Hij zei dat “Pompeo en zijn huurmoordenaars” op zoek waren naar een reden om een oorlog te beginnen.

“De CIA-expert in nepoperaties, Pompeo, denkt dat hij de wereld voor de gek kan houden door een vrachtwagen in brand te laten steken door zijn eigen agenten in Colombia,” twitterde Arreaza zaterdag.

Amerika hield voedsel tegen

Venezuela weigert hulpkonvooien uit de Nederlandse Antillen, Colombia en Brazilië. De angst bestaat dat Amerika die zal misbruiken om wapens naar binnen te smokkelen voor de oppositie.

Het Internationale Rode Kruis weigert mee te werken aan de hulpzendingen omdat zij niet politiek misbruikt wil worden. De organisatie protesteerde ook tegen het misbruik van haar naam door de oppositie.

Bovendien vindt Venezuela de hulpzendingen schijnheilig. De VS blokkeerde in 2017 de verscheping van insuline naar Caracas. Colombia verbood de verkoop van medicijnen.

Primaquine, een medicijn tegen malaria, en andere medicijnen werden uiteindelijk uit India gehaald.

In 2016 waarschuwde Freddy Bernal, nationaal coördinator van de comités voor bevoorrading en productie (CLAP), dat alle wegen om voedsel te importeren door de Amerikaanse sancties waren dichtgetimmerd.

Internationale banken hielden betalingen tegen waardoor vrachtschepen vol voedsel de Venezolaanse havens niet konden bereiken. Nadat de betalingen na maanden toch werden uitgevoerd, werden vervolgens schepen met voedsel verhinderd naar Caracas te varen.

 

Foto’s: Twitter

Overige berichten