VS beschermt nationale veiligheid met importheffingen, EU dreigt met vergelding

Amerika heeft zoals verwacht de invoer van aluminium en staal duurder gemaakt voor zijn bondgenoten. Canada, Mexico en de Europese Unie gaan 25% meer betalen voor staal en 10 procent meer voor de invoer van aluminium. Beursindices Dow Jones en Nasdaq gingen licht omlaag na de aankondiging donderdag.

“WAAROM: De huidige hoeveelheden en omstandigheden van de invoer van staal en aluminium in de Verenigde Staten dreigen de nationale veiligheid te schaden”, schrijft het Witte Huis op zijn website

“Deze overmatige import wordt voor een groot deel gedreven door de wereldwijde overmatige overproductie door andere landen”.

Het Witte Huis citeert rapporten van het ministerie van Handel waaruit zou blijken dat “de buitensporige invoer de nationale veiligheid zou schaden, omdat verdere sluitingen van de binnenlandse productiecapaciteit zouden leiden tot een situatie waarin de Verenigde Staten niet zou kunnen voldoen aan de vraag naar nationale defensie en kritieke infrastructuur in een nationale noodsituatie.”

Amerika dreigt ook de invoer van Duitse auto’s hoger te belasten. Europa heeft vergeldingsmaatregelen aangekondigd.