fbpx

‘VS bereidt bombardement voor op lege gebouwen’

De VS en Saoedi-Arabië geven toestemming aan duizenden ISIS-strijders om vrij Irak uit te reizen vóór zij de Irakese stad Mosul bestormen. De jihadisten zullen zich hergroeperen om in Syrië tegen het overheidsleger te vechten.

Een militair-diplomatieke bron zei tegen het Russische nieuwsagentschap RIA Novosti dat meer dan 9000 man IS-troepen zullen worden verplaatst van Mosul naar het oostelijke deel van Syrië om er een groot offensief uit te voeren. Daarbij zouden de steden Deir ez-Zor en Palmyra moeten worden veroverd.

Volgens de anonieme bron heeft president Barack Obama reeds een operatie goedgekeurd om Mosul te bevrijden. Dit zou in oktober moeten gebeuren.

Met de strijders zou zijn overeengekomen dat tijdens het “bestormen” van de noord-Irakese stad alleen “afgelegen, verlaten of onbewoonde gebouwen” zouden worden gebombardeerd.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, had in september bevestigd dat Washington 600 man extra troepen zou sturen om Irak te helpen bij het bevrijden van Mosul.

De bron zei dat een zelfde strategie is toegepast door de VS en zijn bondgenoten bij de bevrijding van de Irakese stad Fallujah.