Vrouwen worden dringend geadviseerd zich te testen op baarmoederhalskanker: 5 signalen die je niet mag negeren

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- In 2020 overleden 229 vrouwen aan baarmoederhalskanker in Nederland en ongeveer 68% van vrouwen met baarmoederhalskanker is vijf jaar na diagnose nog in leven.

Dat jaar werden er 800 diagnoses gesteld.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse overheid. Relatief de meeste nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden vastgesteld rond de leeftijd van 30 tot 35 jaar.

Het zorgwekkende is dat het aantal vrouwen bij wie baarmoederhalskanker is vastgesteld, de afgelopen twee jaar is gedaald, wat mogelijk is veroorzaakt door uitgestelde huisartsbezoeken tijdens de pandemie.

Om die reden worden vrouwen door veel omringende landen opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken. Het Brits gezondheidsorgaan NHS zegt dat er een sterke afname is van het aantal tests.

Abnormale bloedingen

Het meest voorkomende en vroegste teken van baarmoederhalskanker is meestal onregelmatig bloeden dat kan optreden tijdens of na geslachtsgemeenschap.

Ongewone vaginale afscheiding

De afscheiding van iedereen is anders, dus het is een kwestie van weten wat normaal voor je is.

Het verandert ook in de loop van je cyclus en als reactie op infectie of hormonale veranderingen, bijvoorbeeld zwangerschap.

Als je merkt dat je afscheiding er anders uitziet dan normaal, moet je dat laten controleren.

Ongemak of pijn tijdens geslachtsverkeer

Pijn tijdens coïtus kan een teken zijn van een aantal verschillende problemen, maar een daarvan is baarmoederhalskanker.

Omdat de ziekte vaak zonder symptomen komt, is pijn tijdens geslachtsgemeenschap een van de belangrijkste indicatoren. Het kan een teken zijn dat de kanker zich verspreidt naar omliggende weefsels.

Pijn in de onderrug of heupen

Het kan te maken hebben met het belasten van iets in de sportschool, of het kan een teken zijn dat er iets mis is met je voortplantingsorganen.

Pijn in de onderrug, het bekken, tussen de heupen of appendix kan een symptoom zijn van baarmoederhalskanker. Contacteer je huisarts.

Plotseling gewichtsverlies

Hoewel moeiteloos gewichtsverlies misschien klinkt als een antwoord op veel van onze gebeden, is het nooit een goed teken als het schijnbaar zonder reden gebeurt.

Een verlies van eetlust en onverklaarbaar gewichtsverlies zijn meestal tekenen dat het lichaam niet goed werkt.

Als je merkt dat je niet eet zoals je normaal doet, of als het gewicht onbedoeld is afgenomen, ga dan naar je huisarts. Gewichtsverlies is een belangrijk teken van veel kankers, evenals vermoeidheid, koorts of knobbels.