fbpx

Vrouwen hebben 50-75% meer kans op bijwerkingen medicijnen

GFC NIEUWSREDACTIE- Mannen en vrouwen ervaren ziekte anders. Dat omvat hoe ziekten zich ontwikkelen, de lengte en ernst van de symptomen en de effectiviteit van behandelingsopties.

Er wordt beweerd dat geneesmiddelreacties bij vrouwen te wijten zijn aan geslachtsverschillen in lichaamsgewicht in plaats van verschillen in hoe het medicijn in het lichaam werkt.

In nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Communications, laten wetenschappers zien dat deze basisaanname in de biogeneeskunde – dat vrouwen “kleinere versies” van mannen zijn – niet wordt ondersteund voor de meeste preklinische kenmerken (bijvoorbeeld glucosespiegels).

Het is dus onwaarschijnlijk dat medicijnreacties bij vrouwen worden verlicht door simpelweg de dosis aan te passen aan iemands lichaamsgewicht.

De analyses ontdekten sekseverschillen in veel eigenschappen die niet kunnen worden verklaard door verschillen in lichaamsgewicht. Enkele voorbeelden zijn fysiologische eigenschappen, zoals ijzerniveaus en lichaamstemperatuur, morfologische eigenschappen zoals vetvrije massa en vetmassa, en hartkenmerken zoals hartslagvariabiliteit.

BEKIJK OOK
Veelbelovende nieuwe methode kan injecties vervangen door pillen

Verder ontdekte men dat de relatie tussen een eigenschap en het lichaamsgewicht aanzienlijk varieerde tussen alle eigenschappen die werd onderzocht, wat betekent dat de verschillen tussen mannen en vrouwen niet konden worden gegeneraliseerd: vrouwtjes waren niet alleen kleinere versies van mannen.

Het negeren van deze verschillen in sommige gevallen, zoals metingen van bloedcellen, botten en organen, kan ertoe leiden dat veel van de populatievariatie voor een bepaalde eigenschap ontbreekt: tot 32% voor vrouwen en 46% voor mannen.

Deze complexiteit betekent dat we sekseverschillen voor medicijndosering van geval tot geval moeten overwegen.