fbpx

Vrouwen hebben 50-75% meer kans op bijwerkingen medicijnen- studie helpt eindelijk verklaren waarom

GFC NIEUWSREDACTIE- Vrouwen ervaren ongeveer 50-75% meer bijwerkingen dan mannen. Dit resulteert in veel medicijnen die van de markt worden gehaald vanwege zorgen over gezondheidsrisico’s voor vrouwen.

Er wordt beweerd dat geneesmiddelreacties bij vrouwen te wijten zijn aan geslachtsverschillen in lichaamsgewicht in plaats van verschillen in hoe het medicijn in het lichaam werkt.

Daarom wordt gedacht dat als medicijndoses worden aangepast aan het lichaamsgewicht, vrouwen vaak lagere doses zullen ontvangen dan nu , wat bijwerkingen kan verlichten.

Maar dat is misschien niet het geval.

In nieuw onderzoek dat vandaag in Nature Communications is gepubliceerd, laten wetenschappers zien dat deze basisaanname in de biogeneeskunde – dat vrouwen “kleinere versies” van mannen zijn – niet wordt ondersteund voor de meeste preklinische kenmerken (bijvoorbeeld glucosespiegels).

Het is dus onwaarschijnlijk dat medicijnreacties bij vrouwen worden verlicht door simpelweg de dosis aan te passen aan iemands lichaamsgewicht.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

“Onze analyses herstelden sekseverschillen in veel eigenschappen die niet kunnen worden verklaard door verschillen in lichaamsgewicht. Enkele voorbeelden zijn fysiologische eigenschappen, zoals ijzerniveaus en lichaamstemperatuur, morfologische eigenschappen zoals vetvrije massa en vetmassa, en hartkenmerken zoals hartslagvariabiliteit,” zeggen de wetenschappers.

“We ontdekten dat de relatie tussen een eigenschap en het lichaamsgewicht aanzienlijk varieerde tussen alle eigenschappen die we onderzochten, wat betekent dat de verschillen tussen mannen en vrouwen niet konden worden gegeneraliseerd: vrouwtjes waren niet alleen kleinere versies van mannen.”

Het negeren van deze verschillen in sommige gevallen, zoals metingen van bloedcellen, botten en organen, kan ertoe leiden dat veel van de populatievariatie voor een bepaalde eigenschap ontbreekt: tot 32% voor vrouwen en 46% voor mannen.

Deze complexiteit betekent dat we sekseverschillen voor medicijndosering van geval tot geval moeten overwegen, concluderen ze.