Vrouwen en ook mannen, huil maar lekker uit, het is goed voor je!

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE-. P. Peterson Ph.D

De vrouwenafdeling van de GH Internationale Foundation heeft in een donderdag gepubliceerd bericht kenbaar gemaakt dat Surinaamse vrouwen in deze moeilijke periode vaker zijn gaan huilen. De redenen zijn voornamelijk de hogere prijzen in de winkels en de angst voor het coronavirus.

Maar is huilen echt zo slecht als sommigen denken? Is huilen niet een normale uiting van je emoties? Huilen, lachen, woede, blijdschap, verdriet, frustratie en jaloezie, horen die niet bij een gezond mens? Bij het leven! Is het niet beter om gewoon te huilen wanneer je daarvoor voelt?

HUILEN IS ERG GEZOND

Huil maar lekker uit! Mannen en vrouwen doen er goed aan om hun emoties te uiten. Uit een degelijk> onderzoek is gebleken dat in de tranen die vrijkomen bij het emotioneel huilen, stoffen vrijkomen die je goed laten voelen. Oxytocine en endorfine. Deze stoffen zorgen voor een bevrijdend gevoel, hebben een pijnstillend effect, verbeteren het humeur en zorgen voor een betere slaap.

Dat is ook de reden dat sommigen na een stevige huilbui ineens in lachen uitbarsten.

Een ander voordeel van huilen is dat het een stress verminderend effect teweeg kan brengen. Huilen verlaagt namelijk ook je adrenaline en noradrenaline. Deze stoffen maakt het lichaam aan bij verschillende soorten stresssituaties.

Huilen helpt ook om de ogen schoon te maken en schadelijke bacteriën te elimineren vanwege lysozyme die in traanvocht aanwezig is. Bovendien helpt huilen om het zicht te verbeteren.

 

 

 

 

 

Overige berichten