fbpx

Vrouwen die in ploegendiensten werken lopen risico op erge ziekten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van York heeft een verband gevonden tussen ploegenarbeid en kwetsbaarheid bij werknemers van middelbare leeftijd en oudere werknemers in Canada, vooral voor vrouwen in wisselende ploegen.

“We kunnen de negatieve gezondheidsresultaten met betrekking tot ploegenarbeid niet negeren, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, beroerte en bepaalde kankers”, zegt Durdana Khan, student Durdana Khan van de York Faculty of Health, een stagiair bij het York Centre for Aging and Research and Education.

“Onze studie is de eerste die de relatie tussen ploegenarbeid en kwetsbaarheid voor middelbare leeftijd en oudere volwassenen onderzoekt.”

Kwetsbaarheid wordt gedefinieerd als iemands waarschijnlijkheid voor ziekte en dood. De onderzoekers gebruikten een index die kijkt naar 52 factoren die waarschijnlijk de levensduur kunnen verkorten, waaronder depressie, artrose, geschiedenis van hartaanvallen en mobiliteitsproblemen.

OOK INTERESSANT
Nasale vaccins: COVID-19 stoppen voordat het de longen bereikt

Mild kwetsbare mensen worden beschouwd als mensen die ten minste vijf factoren hebben. Het hebben van ten minste 11 factoren zou mensen in de categorie ‘zeer kwetsbaar’ plaatsen.

Uit de studie bleek dat een op de vijf volwassen Canadezen betrokken was bij ploegenarbeid, gedefinieerd als werk dat buiten een schema van negen tot vijf valt.

Mensen met een voorgeschiedenis van ploegenarbeid hadden een grotere kans op kwetsbaarheid in vergelijking met mensen die alleen overdag werkten. Meer dan een op de vier bleek licht kwetsbaar te zijn en zeven procent was erg kwetsbaar.

Vrouwen wiens langste baan bestond uit roterend ploegenwerk, werden vooral vaak als kwetsbaar beschouwd, met meer dan 31 procent die in de licht kwetsbare categorie viel en bijna 11 procent als zeer kwetsbaar werd geclassificeerd.