fbpx

‘Vrouwen besnijden is verwerpelijk’, zegt Amerikaanse rechter, en verwerpt vervolgens wet die vrouwen besnijden verbiedt

Het besnijden van vrouwen is “verachtelijk”, zei een federale rechter in Amerika. Vervolgens verwierp hij de wet die vrouwelijke genitale verminking (VGV) verbiedt, omdat die niet grondwettelijk zou zijn.

Vanwege deze uitspraak ontkwamen twee artsen in Michigan aan veroordeling; zij hadden minstens negen minderjarige meisjes besneden. De artsen waren de eerste personen die in de VS berecht werden voor genitale verminking.

Uit de processtukken bleek dat de kinderen enorm hadden geleden tijdens de procedure.  De meisjes huilden, schreeuwden en bloedden, en één van hen kreeg het kalmeringsmiddel Valium, opgelost in vloeibare Tylenol (paracetamol) om haar rustig te houden.

Niet bevoegd

Ook de moeders gingen vrijuit. Twee vrouwen uit Minnesota hadden hun dochters van 7 voorgehouden dat zij een weekendje uit gingen. In plaats daarvan gingen zij naar een kliniek in Livonia (Michigan) waar hun genitaliën werden afgesneden .

De Amerikaanse districtsrechter Bernard Friedman concludeerde dat “hoe verwerpelijk deze praktijk ook zou zijn”, het Congres destijds (22 jaren terug) niet de bevoegdheid had om de federale wet aan te nemen die vrouwelijke genitale verminking criminaliseert. Het is aan de individuele staten om VGV te reguleren, oordeelde Friedman.

OOK INTERESSANT
Studiegroep Aanpassing Kiesregeling beveelt gemengd systeem aan

Niet islamitisch

VGV is in meer dan 30 landen verboden. Het wordt (ten onrechte) vaak gezien als een islamitische plicht. In feite is het zelfs zo dat besnijden van vrouwen bijna even vaak door zowel christenen als moslims wordt toegepast, en door een klein deel van de joodse gemeenschap in Ethiopië. In veel islamitische landen komt het nauwelijks voor.

Besnijden van zowel mannen als vrouwen is een cultureel, geen religieus verschijnsel. Het komt in de koran, de bijbel en de torah niet voor. In al deze religies wordt het verminken van het lichaam zelfs afgekeurd. Het wordt wel in de hadith vermeld, maar ook daarin is geen eenduidige uitleg te vinden over hoe dit met name bij vrouwen zou moeten plaatsvinden.

De profeet Mohammed zou volgens sommige islamitische geleerden zelfs tegen deze praktijk geweest zijn; volgens een lezing zou hij het hebben afgeraden, maar als het dan toch zou moeten gebeuren, zou dat door een klein prikje met een naald moeten geschieden.