Vrouw verduistert 1,1 miljoen op haar werk en stuurt alles naar internetliefde in Afrika

Een Nederlandse vrouw (51) die 1,1 miljoen euro verduisterde op haar werk, heeft al dat geld overgemaakt naar een man in Afrika.

Die leerde ze kennen via Facebook, en ze was verliefd op hem. Ze werd ook gechanteerd met een naaktfoto die ze hem gestuurd had. Ze weet niet hoe de man eruit ziet.

De vrouw, die al 32 jaar bij het bedrijf werkte, moest vandaag voor de rechter verschijnen.

Het bedrog begon in 2015 toen zij op Facebook een vriendschapsverzoek kreeg van een man. Die wilde aanvankelijk alleen wat kletsen, maar na een week of drie zou hij om geld zijn gaan vragen. Aanvankelijk hield H.S. dat af en stopte het contact, maar enkele weken later begon de Afrikaan toch weer berichten te sturen. “Hij was heel aardig en lief”, zei ze. “Mijn huwelijk liep toen niet zo goed, dus ik had behoefte aan liefde en genegenheid.”

Toen de man na enige tijd om 5000 euro vroeg voor een operatie besloot ze dat over te maken. Nadien bleven er nieuwe verzoeken om geld te komen. Voor operaties van hem of familieleden, maar ook om in zijn levensonderhoud te voorzien. Op die manier ging er 30.000 euro spaargeld door. Toen dat op was, nam ze een lening van 6.000 euro.

Omdat hij blééf vragen om geld, begon S. met het wegsluizen van geld van haar werkgever. Op facturen verving zij het banknummer van leveranciers door haar eigen gegevens. Een leidinggevende moest die opdrachten goedkeuren, maar omdat dat om een heleboel facturen tegelijk ging viel dat nooit op.

Bankafschriften vervalste ze door haar gegevens weg te halen en de originele eroverheen te plakken. Die kopieerde en printte ze opnieuw, waardoor het nooit opviel. Pas toen de bank in augustus 2017 aan de bel trok, liep de vrouw tegen de lamp.

De rechter heeft de zaak tot nader order uitgesteld. De rechtbank wilde weten of de internetliefde wel echt bestaat. Wellicht was er een plan om er met meer dan een miljoen euro vandoor te gaan en elders een nieuw bestaan op te bouwen, zo werd gesuggereerd. Dat ontkende S. stellig.

Overige berichten