fbpx

Vrouw met twee vagina’s bevalt van wondertweeling

GFC NIEUWS- Een vrouw met twee vagina’s is bevallen van een wondertweeling, zeggen artsen.

Lauren Cotter had vanaf haar vijftiende last van pijnlijke menstruatiekrampen en werd overtuigd dat ze leed aan PCOS (polycysteus ovarium syndroom), een aandoening waarbij er meerdere vochtblaasjes in een eierstok aanwezig zijn.

Bij iemand met PCOS blijft de eisprong, en dus ook de menstruatie meestal, gedurende langere periodes uit en is de vruchtbaarheid vaak verminderd.

Maar na een echografie een jaar later werd ontdekt dat ze leed aan uterus didelphis, een aandoening waarbij de baarmoeder dubbel aangelegd is. Beide baarmoeders hebben allebei een eigen baarmoedermond en soms heeft de vrouw ook twee vagina’s. Elke baarmoeder heeft zijn eigen eileider en een eigen eierstok.

De baarmoeder wordt gevormd tijdens de embryogenese bij het samengaan van het paramesonefrisch kanaal, ook wel de gangen van Müller genoemd. Dit zal dan uitgroeien tot één baarmoederlichaam. Wanneer de paramesonefrische kanalen niet samengaan, ontwikkelen de kanalen ieder zelf tot een baarmoeder.

Uterus didelphys komt voor bij ongeveer 1 op de 3000 vrouwen. Vrouwen met een dubbele baarmoeder hebben nog steeds de mogelijkheid om kinderen te krijgen. Het kan gebeuren dat een vrouw tijdens een zwangerschap zwanger raakt in de tweede baarmoeder.

BEKIJK OOK
"Excuses voor het slavernijverleden zonder rechtsherstel zijn geen excuses"

Lauren, 34, had dus twee behalve twee baarmoeders ook twee vagina’s ne zou het volgens de artsen moeilijk zijn om zwanger te raken.

Volgens Lauren is haar conditie nooit van invloed geweest op haar seksleven met haar echtgenoot Ben, 33.

Toen ze 17 was ontmoette ze Ben en ze vertelde hem meteen over haar conditie. Het koppel huwde in 2012 en slechts een jaar daarna raakte ze in de verwachting.

Ondanks ze veel minder kansen had om zwanger te raken, beviel Lauren van Amelie (5) en Harvey (3). En als dat nog genoeg was, beviel ze afgelopen jaar van een tweeling, wat volgens de artsen haast onmogelijk was.

De baby’s zijn nu 15 maanden oud en zijn kerngezond.

Maar omdat ze geen verassingen meer wil, heeft ze haar eileiders laten verwijderen, zodat ze niet meer zwanger kan raken. “Ben ik zijn super vruchtbaar, en zijn blij met wat we nu hebben,” zegt Lauren.