fbpx

Vrouw gewond na explosie gascilinder

Een vrouw raakte maandag ernstig gewond nadat een gascilinder explodeerde in haar woning aan de Van Sommelsdijckstraat. De vrouw liep op verschillende delen van haar lichaam brandwonden op en moest afgevoerd worden naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis.

In een filmpje benadrukt de Energie Bedrijven Suriname (EBS) het belang van het veilig omgaan met gascilinders.

Enkele tips:

Pas op voor lekken

Een lege cilinder is nooit helemaal leeg. Als de afsluiter niet dicht is en de cilinder wordt warmer, dan zal er gas vrijkomen. Enkele liters brandbaar gas zijn voldoende om een explosie te veroorzaken. Andere gassen kunnen leiden tot verhoogd brandgevaar of verstikking. Lekkage komt meestal van de regelaar, de slangen of de brander.

Zet cilinders stevig vast

Zelfs liggend in een laadruimte wordt een cilinder een gevaarlijk projectiel bij een bocht, bij remmen of een aanrijding.

BEKIJK OOK
PAHO brengt gezondheidsautoriteiten regio bijeen voor bespreking toekomstig internationaal pandemie-instrument

Check altijd of de afsluiters goed zijn dichtgedraaid zowel bij het vervoer als na gebruik.

Ook een lege gasfles altijd dichtdraaien, want leeg is nooit helemaal leeg. Een gasfles is pas leeg als deze is gereinigd. Er kunnen altijd dampen vrijkomen als de gasfles leeg is.

Vervoer de gasfles niet zonder cilinderkap

De cilinderkap is er ter bescherming van de kraan. Zit de cilinderkap niet op de fles dan is de kraan erg kwetsbaar. Als de gasfles ergens tegen aan stoot of omvalt is de bescherming weg en de kans op lekkage groot. In sommige gevallen ruik je deze lekkage altijd te laat, dit brengt zeer gevaarlijke situaties met zich mee.

Als er dampen vrijkomen uit de fles is ventilatie noodzakelijk. Nooit roken of open vuur gebruiken bij gasflessen.(GFC)