fbpx
Vrouw die tijdens autocrash met haar voeten leunde op dashboard verliest voorhoofd

GFC NIEUWS- Leg je voeten in de auto nooit op het dashboard: die wijze raad geeft Grainne Kealy (35) mee nadat ze dertien jaar geleden als passagier betrokken raakte bij een bijzonder zwaar ongeval.

Door de impact van de klap brak ze bijna elk bot in haar gezicht en moest ze zelfs twee jaar lang met een enorme deuk in haar voorhoofd leven.

De Ierse vrouw reed op die fatale dag mee in de Jeep van een vriend. Hij wilde haar naar huis brengen, maar verloor de controle op het gladde wegdek en crashte tegen een muur. De airbag kwam los met een kracht van 190 km/uur, waardoor ze haar eigen knieën met een rotvaart in haar gezicht geplant kreeg. Voor de dokters zat er niets anders op dan een groot deel van haar voorhoofd weg te nemen.

“Heel lang kwam er niets in de plaats. Wat restte, was één groot gat. Ik zag er heel vreemd uit.” Het was niet haar gewoonte om haar voeten op het dashboard te leggen. “Op dat moment voelde die positie gewoon comfortabeler aan”, herinnert de vrouw zich. “Ik had net nieuwe Uggs gekocht, zijn interieur zou ik er dus ook niet mee kunnen vuilmaken. Een heel onnozele redenering, maar zo legde ik mijn voeten onbewust wel op de plek waar de airbag zat.”

Na de harde klap werd Grainne met meerdere breuken in het gezicht naar het ziekenhuis afgevoerd. Een neurochirurg moest alle zeilen bijzetten om de ontstane hersenvochtlekkage tegen te gaan. “Ik kreeg te horen dat mijn gezicht ingedrukt was en dat die puzzel opnieuw samengesteld moest worden. De operatie werd een succes, maar een jaar later doemden er complicaties op.”

De dokters moesten een groot deel van haar voorhoofd wegnemen. Twee jaar lang gaapte de grote leegte, pas in 2009 kreeg ze een op maat gemaakte versie in de plaats. Het resultaat mag gezien worden, maar Grainne denkt daar anders over. “Ik kijk nog altijd niet graag in een spiegel. Ik zie mijn gezicht echt niet graag.”

Nu nog steeds ondervindt de vrouw de zware gevolgen van het ongeval. “In het midden van een gesprek kan een bepaald woord me soms niet te binnen schieten. Dat overkomt me soms twintig keer per dag. Ik krijg hoofdpijn als er te veel mensen rond mij aan het praten zijn en ik heb moeite om mij te concentreren.”

Grainne heeft er nu haar missie van gemaakt om andere mensen te waarschuwen voor de gevaren. “Sommige beroemdheden liggen met hun voeten op het dashboard en nemen er dan een foto van. Ze snappen niet dat ze daarmee een compleet verkeerd signaal de wereld insturen. Mijn familie heeft een vreselijk telefoontje gekregen, ik wil niet dat iemand anders dat ooit nog moet meemaken. Geloof mij, het is het niet waard. Het ongeval is dertien jaar geleden gebeurd, maar mijn herstel is nog altijd niet ten einde.”

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…