fbpx

Vroege seksuele ervaringen leiden waarschijnlijk tot gezondere seks later in het leven

GFC NIEUWSREDACTIE- Studie na studie heeft Diana Peragine dezelfde conclusie gezien in haar onderzoek: een vroeg seksueel debuut vormt een risico voor de seksuele gezondheid en zet de toon voor een lange lijst van negatieve uitkomsten, variërend van ongeplande zwangerschap en soa’s tot seksuele uitbuiting en misbruik.

“Onderzoek heeft van oudsher geslachtsgemeenschap gecast als het seksuele debuut van een jongere en zich gericht op de zorgen over de volksgezondheid die het oproept – echt het begin, de oorzaken en de gevolgen ervan als een probleemgedrag dat niet lijkt op drinken en drugsgebruik door adolescenten,” legt de UTM-promovendus in de psychologie uit. “Als gevolg hiervan is er een lange hoeveelheid bewijsmateriaal dat een eerder seksueel debuut koppelt aan nadelige seksuele gezondheidsresultaten.”

Maar toen ze deze conclusie keer op keer las, begon Peragine zich af te vragen of er positieve resultaten waren geassocieerd met een vroeg seksueel debuut. Ze werkte samen met haar collega’s en keek naar seksueel debuut in een bredere zin van het woord om andere belangrijke primeurs naast geslachtsgemeenschap op te nemen, waaronder het eerste seksuele contact, de eerste seksuele stimulatie en het eerste orgasme. Ze keken ook naar de impact die deze ervaringen hadden op toekomstig seksueel functioneren, die zelden in eerder onderzoek was behandeld.

BEKIJK OOK
Vrouw (42) doet echtgenoot WK-voetbal kaartjes cadeau om meer tijd door te brengen met minnaar

Het team ontdekte dat mensen die deze eerste seksuele ervaringen eerder hebben, meer kans hebben om later op volwassen leeftijd beter seksueel te functioneren, en degenen die deze ervaringen uitstellen, hebben meer kans op seksuele problemen.

De onderzoekers ondervroegen 3.139 volwassenen om erachter te komen wanneer ze voor het eerst geslachtsgemeenschap, seksueel contact, seksuele stimulatie en een orgasme hadden. Deelnemers werden ook gevraagd naar hun seksuele geschiedenis in de voorgaande vier weken – met name of ze problemen hadden met orgasmes, verlangen, opwinding en seksuele bevrediging.

“Degenen met een eerder seksueel debuut hadden minder seksuele problemen in veel van deze domeinen, en daarom gezondere seksuele functie,” zegt ze.

Peragine voegt eraan toe dat het lastig is om precies te zeggen wanneer een vroeg seksueel debuut heeft plaatsgevonden, omdat “vroeg” op veel manieren is gedefinieerd, waaronder vóór het huwelijk, vóór de leeftijd van toestemming, vóór de adolescentie en zelfs vóór de ontwikkeling van seksuele bereidheid – en er is nog steeds geen consensus over de definitie ervan vandaag.