fbpx
Vroege ontdekking van beperkingen bij kinderen belangrijk

Lichamelijke en cognitieve beperkingen van kinderen moeten reeds vroeg ontdekt worden. Zo kunnen zij heel vroeg deskundig begeleid worden. Dit zou al moeten beginnen bij de consultatiebureaus, waar de baby voor controle gaat.

Dit stelt het Bureau Speciaal Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs ,Wetenschap en Cultuur (MinoWC) in een persbericht. Tegenwoordig wordt pas ingegrepen als in het regulier onderwijs blijkt dat er leerlingen zijn die niet meekunnen.

Voor de begeleiding wordt het MINOWC erbij gehaald om de kinderen, indien nodig, te verwijzen naar het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB).Vervolgens zal het Pedologisch Instituut (PI) , het kind verwijzen naar een school voor Speciaal Onderwijs.

Vervolgopleiding
De vervolgopleiding is het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Hier krijgen de leerlingen behalve de vakken rekenen en taal, ook vakken zoals koken huishouden, hout en metaalbewerking, fietsmontage en handvaardigheid.

De leerlingen van de SO- en VSO- scholen krijgen ook uitgebreid seksuele voorlichting. Na een stageperiode met goed gevolg in de verschillende bedrijven, krijgen zij een diploma en mogelijk een baan.

Het Bureau Speciaal Onderwijs hield op woensdag 5 augustus een open dag om meer bekendheid te geven aan haar werkzaamheden. Op deze open dag zijn er onder meer voorlichtingsfilms vertoond, waarin de verschillende stoornissen van leerlingen met een lichamelijke en cognitieve beperking werden belicht.

Ook is te zien hoe zij geholpen en begeleid kunnen worden. In één van de films was een expositie te zien van een oud-student, Jochaim Jesserun, die zijn eigen expositie hield in Nickerie.

Vroegtijdige ontdekking

Er is een boek uitgegeven met als titel ‘Logopedie, Spraak,Taal’, die als afstudeeropdracht is geschreven door Jeanine Kamp, met begeleiding van de maatschappelijkwerkster Audrey Tolud van het Bureau speciaal Onderwijs.

Dit boekje geeft onder meer voorlichting over hoe de stoornissen bij kinderen vroegtijdig te ontdekken en te herkennen en deze kinderen vroegtijdig deskundig te laten begeleiden. Ook is er een belangengroep opgericht, bestaande uit ouders van kinderen met autisme.

Het boekje ‘Autisme: beter leren begrijpen’ is een informatieboekje voor leerkrachten en ouders en vertelt alles over het omgaan en begeleiden van deze kinderen. De problemen die deze kinderen kunnen hebben ,zijn onder andere spraakproblemen zoals slissen en stotteren, taalproblemen zoals afasie en dyslexie, stemproblemen, gehoorproblemen en slikproblemen.

Suriname heeft 21 SO-scholen en zestien VSO-scholen. De leerlingen van deze scholen worden verdeeld in drie niveau’s, te weten: Leer- en Opvoedingsmoeilijkheden (LOM), Moeilijk Lerende Kinderen (MLK) en Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK).

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…