Vroege diagnose en behandeling kanker kan 3.7 miljoen levens redden

Meer dan een derde van de gevallen van kanker kan worden voorkomen.

Een ander derde kan worden genezen als het vroeg wordt ontdekt en op de juiste manier wordt behandeld. Door een goede preventie, vroege ontdekking en behandeling kunnen jaarlijks tot 3,7 miljoen levens worden gered, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Borstkanker is het meest voorkomende type kanker bij vrouwen en de tweede belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door kanker bij vrouwen in Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn elk haar meer dan 462.000 nieuwe gevallen en bijna 100.000 sterfgevallen als gevolg van borstkanker deze regio.

Kanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Noord- en Zuid-Amerika, verantwoordelijk voor 1,3 miljoen doden en 3,7 nieuwe gevallen (21% van de gevallen wereldwijd) in 2018.

Verwacht wordt dat het aantal gevallen van kanker met 32% zal toenemen, tot meer dan 5 miljoen gevallen tegen 2030, als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en de epidemiologische overgang in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Proces van jaren

Kanker is een ziekte van onze lichaamscellen. Dat gebeurt niet van de ene op de ander dag. Soms gaat het om een proces dat tientallen jaren duurt. Het begint wel altijd in één enkele cel. Dat komt, omdat de genetische informatie van die ene cel door allerlei oorzaken beschadigd kan raken en zich in ijl tempo gaat delen. Er ontstaat dan een groep cellen, die een zwelling of knobbel vormt. Dat heet een tumor. Niet alle tumoren zijn kwaadaardig. Er zijn ook goedaardige tumoren. Maar het zijn uiteraard de kwaadaardige tumoren die schadelijk zijn.

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Tumoren (knobbels) kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardig betekent dat het geen kanker is.

Goedaardige tumoren:
– Groeien meestal vrij langzaam
– Spreiden niet uit naar andere delen van het lichaam
– Hebben meestal een bedekking bestaande uit normale cellen
– Zijn opgebouwd uit cellen die vergelijkbaar zijn met normale cellen.

Ze veroorzaken alleen een probleem als ze:
• erg groot worden
• ongemakkelijk of pijnlijk worden
• zichtbaar zijn en onaangenaam om naar te kijken
• druk uitoefenen op andere lichaamsorganen
• ruimte in de schedel opnemen (zoals een hersentumor)
• hormonen vrijgeven die van invloed zijn op hoe het lichaam werkt

Kwaadaardige tumoren bestaan uit kankercellen. Ze:
– groeien meestal sneller dan goedaardige tumoren
– spreiden uit in omringende weefsels en veroorzaken schade
– breiden zich uit naar andere delen van het lichaam in de bloedbaan of door het lymfesysteem om secundaire tumoren te vormen. Dit wordt metastase genoemd.

Overige berichten