‘Vreedzame oorlogen’ zaaien vooral dood en verderf, brengen zelden vrede

Misschien om het thuisfront de indruk te geven dat een oorlog gerechtvaardigd is, geven landen de meest idiote en misplaatste namen aan hun militaire acties.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan bijvoorbeeld, lanceerde ‘Operatie Olijftak’.

Onder de naam van het symbool voor vrede valt Turkije de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) aan. De YPG worden door de VS gefinancierd en bewapend om te vechten tegen Islamitische Staat.

Koerden: we zijn verraden door VS

Na de aanslagen in 2001 begon toenmalig president George W. Bush ‘Operatie Voortdurende Vrijheid’, ook bekend als de ‘Wereldwijde Oorlog tegen Terrorisme’.

In plaats van vrijheid lieten de Verenigde Staten een bloedig spoor van dood en vernietiging achter in Afghanistan, Irak en Libië. Daarbij werden miljoenen moslims gedood.

Operatie ‘Vredestransactie’ moest de vrijheid teruggeven aan Cambodjanen die werden geterroriseerd door de Rode Khmer.

Na 250.000 ton bommen per jaar en een dodental dat wordt geschat op ergens tussen 50- en 150.000 burgers (volgens sommige historici is het aantal veel hoger) was er nog steeds geen sprake van vrijheid of vrede.

In 2004 viel het Israëlische leger de zuidelijke Gazastrook binnen onder de codenaam Regenboog. De burgers van Gaza zagen echter alleen rook en vuur toen hun woningen werden vernietigd.

Israël verloor de oorlog in de publieke opinie: “De vreselijke foto’s van de afgebroken huizen in Rafah en hun zielige eigenaren tussen de ruïnes raakten ook veel harten in Israël, en maakten het de IDF duidelijk dat de reikwijdte van legitimiteit voor drastische acties beperkt is”, schreef mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Overige berichten