fbpx
Vorst van Dubai drogeerde twee van zijn kinderen, liet ze ontvoeren en bedreigde echtgenote

GFC NIEUWS- Een Britse rechtbank heeft donderdag bevestigd dat de emir van Dubai, sjeik Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, wel degelijk verantwoordelijk was voor de ontvoering van twee van zijn dochters.

De zesde echtgenote van de emir, Haya Bint al-Hussein, had de zaak in Groot-Brittannië aangespannen na haar vlucht naar Londen, samen met de twee kinderen die ze samen hadden.

Naar eigen zeggen was prinses Haya Dubai ontvlucht uit vrees voor haar leven. Zij beschuldigde hem van ontvoering, gedwongen terugkeer, marteling en een intimidatiecampagne. De Britse High Court besliste donderdag dat die aantijgingen “gevestigde waarheid” worden.

De zaak draaide rond het hoederecht van de kinderen. Naar aanleiding van die zaak had de rechtbank een ‘Fact Finding Judgment’ gepubliceerd, en sjeik Mohammed had nog geprobeerd om die beslissing uit het openbare domein te houden. Dat verzet van de emir blijkt nu tevergeefs geweest te zijn.

De twee ontvoerde dochters zijn kinderen uit een van de eerdere huwelijken van de emir. Het gaat om Shamsa (nu 38), die in 2000 het landgoed in het Britse Surrey ontvluchtte. Ze werd gevat in Cambridgeshire, en zou een slaapmiddel toegediend gekregen hebben. Vervolgens werd ze overgebracht naar Dubai, waar ze nog altijd in gevangenschap leeft. De politie van Cambridgheshire kreeg geen toegang tot Dubai om de ontvoering te onderzoeken.

Haar zus Latifa (34) probeerde in 2002 en 2018 te ontsnappen. Na de eerste poging bleef ze drie jaar opgesloten, en vandaag zit ze nog altijd in huisarrest na haar tweede ontsnappingspoging. In een video getuigde Latifa over ernstig fysiek misbruik, en het High Court beoordeelde die video als geloofwaardig.

Prinses Haya is een halfzus van de huidige koning van Jordanië en trouwde in 2004 met de emir. De zeventiger, miljardair, sinds 2006 premier van de Verenigde Arabische Emiraten en eigenaar van de Godolphin-paardenrenstal, is vader van 23 kinderen bij meerdere vrouwen.

Samen met Haya heeft hij een kind van 7 en een van 11. De vrouw geloofde lang Mohammeds versie van de feiten, maar begin vorig jaar uitte ze haar bezorgdheden. Ze was ook een relatie begonnen met haar Britse bodyguard. In de weken daarop werd tweemaal een pistool op haar kussen gelegd, met een uitgeschakelde veiligheidspal.

Meer nieuws

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.