De voorzitter van de Agro Coöperatie Nickerie heeft een krachtig signaal afgegeven: het is tijd om de noodklok te luiden voor de rijstsector.
Volgens hem moeten producenten, beleidsmakers en betrokken stakeholders wakker geschud worden. “We moeten dringend betere exportmarkten vinden.
Tegelijkertijd moeten rijstproducenten beseffen dat kostprijsverlaging meer dan ooit noodzakelijk is om concurrerend te blijven.”
Sinds het aantreden van deze regering in juli 2020 zijn volgens de voorzitter belangrijke stappen gezet om de rijstsector te ondersteunen.
Zo werd in 2020 al gezorgd voor brandstof voor het Wakay-gemaal, iets wat de vorige regering niet kon garanderen. “Ondanks soms vertraagde leveringen, konden minimaal drie van de vier pompen steeds draaien.”
Een belangrijk winstpunt was het doorbreken van het ureum-monopolie, waardoor de kunstmestprijs daalde van SRD 1900 naar SRD 1100 per zak.
Tijdens de rattenplaag en extreme droogte werden boeren meerdere keren tegemoetgekomen met gratis ureum en compensaties tot SRD 3500 per hectare — ook voor boeren die nog niet hadden ingezaaid.
De regering stelde na 2020 ook ongeveer 450 hectare landbouwgrond, jarenlang vastgehouden door een particulier, beschikbaar aan 28 kleine boeren. Verder kwam er in lijn 8 en Kaaimanpolder 5000 hectare nieuw areaal in productie door particuliere initiatieven.
Met IDB-financiering worden zes waterschappen volledig gerehabiliteerd en veertien nieuwe kunstwerken voor de rijstsector aangelegd.
De oprichting van agro-coöperaties werd gestimuleerd, wat leidde tot aanzienlijke verlaging van grondbewerkingskosten van SRD 3000 naar SRD 2200 per hectare.
Dankzij het kredietfonds NOFA kunnen boeren nu tegen slechts 5,5% rente investeren, in tegenstelling tot 12–17% bij commerciële banken.
Hiermee zijn tractoren aangeschaft door zeven van de veertien coöperaties. De voorzitter benadrukt echter dat onder meer Coöperatie Middenstand nog achterblijft en ook toegang moet krijgen tot deze voorziening.
Daarnaast heeft de regering miljoenen Amerikaanse dollars vrijgemaakt voor de bouw van droog- en pelfaciliteiten, speciaal voor kleine boeren.
Leveringen zijn reeds besteld bij leverancier Superprix. De rehabilitatie van het pompgemaal in Wageningen is eveneens gestart, met één pomp al operationeel, al zijn er nog enkele logistieke obstakels.
“Er is sinds 2020 nog nooit zoveel aandacht geweest voor de rijstsector,” stelt de voorzitter vast. “Maar voor ik die noodklok luid, wil ik eerst enkele antwoorden: wat is er gebeurd met de eigendommen van de SML? En waar is de pellerij gebleven die voor kleine boeren was aangekocht?”
Het luiden van de noodklok moet volgens hem geen reden tot paniek zijn, maar een signaal om samen de schouders eronder te zetten. “We moeten sneller betere rijstrassen ontwikkelen, de pellerij echt operationeel maken, boeren trainen in innovatie, rekening houden met klimaatverandering en onze infrastructuur zelf structureel onderhouden.”
“Dus ja,” besluit hij, “de noodklok is op zijn plaats. Luid die klok! Die bellen houden ons scherp.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.