fbpx
Voortvarend aan de slag met aanpassing EU-exportregelgeving

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is drukdoende bezig, de laatste hand te leggen aan de komst van de Europese delegatie in oktober.

In verband met de nieuwe voorwaarden gesteld door de EU voor de export van groenten, wordt aan het begin van de nieuwe maand een audit gehouden in Suriname.

‘Als alle neuzen naar één richting wijzen en de exporteurs zich houden aan de vastgestelde normen, kan Suriname verder in staat worden geacht om optimaal te blijven exporteren, aldus LVV-minister, Rabin Parmessar. ‘Bijkans 3 maanden is het ministerie voortvarend aan de slag geweest en er is nog veel te doen.’

Sinds 2016 is door de EU kenbaar gemaakt, dat het exportgebeuren naar Europa aandacht behoeft als het gaat om de veiligheidsaspecten.

In juli is aan minister Rabin Parmessar van LVV en andere belanghebbenden, tijdens een discussieavond van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS), de feiten met betrekking tot de export issues van groeten en fruit naar de EU gepresenteerd.

Op de website van EUROPHYT staat Suriname ook op de lijst van landen waar er onderscheppingen van schadelijke organismen heeft plaatsgevonden.

EUROPHYT is de autoriteit die functioneert als een meldings- en snelle waarschuwingen systeem, met betrekking tot intercepties van fytosanitaire zaken, bij zendingen van planten en plantaardige producten, die in de EU worden ingevoerd of verhandeld binnen de EU zelf.

De National Plan Protection Organization (NPPO) werd door de bewindsman ingesteld en heeft de opdracht gehad om Suriname er door heen te leiden. Naast het maken van een plan van aanpak en de uitvoering ervan, zijn strenge inspectie en 100% controle doorgevoerd, als directe maatregelen ter regulering van intercepties vanuit Suriname.

Er is regelmatig met alle actoren gebrainstormd en acties ondernomen. De Plantenbeschermingswet van 1965 is vernieuwd, en wordt in oktober 2019 in De Nationale Assemblee (DNA) behandeld.

Suriname heeft assistentie gevraagd vanuit experts vanuit de EU, om de pre audits door te voeren. Per 1 september zijn er wijzigingen van de fytosanitaire richtlijn doorgevoerd. Het blijkt dat meerdere producten een fytosanitair certificaat dienen te hebben.

Per 14 december 2019 is het verplicht dat alle groente en fruit, voorzien moeten zijn van een fytosanitaire certificering, met een volledige verklaring/omschrijving.

De afdeling Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie van LVV, voert controle uit op de te exporteren groenten en fruit.

Daarnaast zijn voorlichters en onderzoekers getraind in Goede Agrarische Praktijken (GAP) die vervolgens boeren landelijk hebben getraind. Ook de versterking door nieuwe voorlichters, zal bijdragen aan deze kwestie.

Meer nieuws

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…