“Voornemen om Wijnaldum te decoreren geen politieke stunt”

Het voornemen van de regering om de bekende Nederlandse voetballer met Surinaamse roots Georginio Wijnaldum, in Suriname te decoreren, was geen politieke stunt.

Zondag zou de stervoetballer door president Desi Bouterse worden gedecoreerd in Coronie, echter werd vrijdagmiddag bekend dat de decoratieplechtigheden niet meer doorgaan. De sporter heeft gevraagd om die af te gelasten, zei het NII in een bericht.

Nadat bekend werd dat de sporter zou worden gedecoreerd, werd vooral op Facebook beweerd dat het zou gaan om een politieke stunt van de regering. Nog meer omdat er op dezelfde dag in het district een massameeting is gepland.

Ivan Graanoogst, coördinator van de NDP in Coronie, gaf vrijdagmorgen aan het NII aan dat het niet om een politieke stunt ging. Volgens hem werkt de president dit weekend in het westen van het land. Er werd daarom het besluit genomen om de decoratie, een overheidsactiviteit, te doen in Coronie waar de roots van de Liverpoolspeler liggen.

Na de decoratie zou Bouterse zijn partijgenoten toespreken in het partijcentrum van Coronie. “De twee activiteiten hebben in feite niet zoveel met elkaar te maken, dan wel dat er een persoon is die daar centraal staat en dat is de president”, merkte Graanoogst op. Hij begrijpt dat er politieke linken gelegd worden, maar volgens hem stonden deze twee activiteiten los van elkaar.

“De president heeft op gezette tijden Surinamers en buitenlanders met Surinaamse roots, gedecoreerd. We denken aan bijvoorbeeld DJ Chuckie, Tyrone Spong en Anthony Nesty. Suriname heeft grote mannen, zoals Miquel van Assen en Renzo Tjon a Joe die het heel goed doen en volgens Graanoogst ligt hun tijd, om gedecoreerd te worden ook de pijplijn, zeker wanneer het van president Bouterse afhangt”.

Intussen is bekend dat Wijnaldum afzag van de decoratie, omdat hij het gevoel kreeg dat er politieke motieven daarachter zaten. Dat blijkt uit een telefoongesprek tussen Wijnaldum en Clarence Seedorf dat uitlekte.

Wijnaldum zou aan Seedorf hebben gevraagd hoe die aankijkt tegen de decoratie. Hij werd geadviseerd door Seedorf, die nu bondscoach is van Kameroen, om zich liever te distantiëren van de politiek.

Wijnaldum heeft onlangs de wedstrijd met zijn voetbalteam Liverpool gewonnen en versloeg Tottenham met 2-0. Liverpool won hiermee de Champions League.

Wijnaldum is met de Champions League-beker in Suriname.

Overige berichten