fbpx
Facebook Pagelike Widget

Voormalige Surinaamse dambestuurder Azimullah van medestander tot tegenstander

Rudi Azimullah, ex bestuurslid van de Surinaamse Dambond (SDB) en fervente voorstaander van de ontwikkeling van de Surinaamse jeugddamsport, is nu verworden tot een tegenstander van zijn eigen idealen.

De tot Amerikaan genaturaliseerde Surinamer verdedigt in het 18de kwalificatietoernooi van de Panamerikaanse Damfederatie nu de vlag van de Verenigde Staten van Noord-Amerika (VSA).

Tot woensdag was hij nog goed voor een gedeelde twaalfde plek samen met Suriname ’s kersverse kampioen Rodney Lion, Matheus Brito Carvalho van Brazilië en Angel Rafael Santan Mejia van de Dominicaanse Republiek. Eerder dit jaar werd bekend dat Azimullah in de VS gekozen is tot voorzitter van de Amerikaanse Damfederatie.

De voormalige dambondsbestuurder blijkt zich nu ook actief in de strijd te werpen om een plek bij het prestigieuze wereldkampioenschap dammen, dat later dit jaar zal plaatshebben in het Nederlandse dammekka. Frappant genoeg participeerde Azimullah in ons land niet zo frequent aan toernooien.

In het 18e Pan-Am toernooi in Sao Sebastiao City Brazilië is Azimullah nog niet uitgekomen tegen de drie dammers die Suriname vertegenwoordigen.

Ons land wordt op de spelen, die kans bieden aan twee dammers om zich voor het dam-WK te plaatsen, vertegenwoordigd door landskampioen oftewel Maître National (MN) 2015, Rodney Lion, Maître International (MI) ofwel international Meester Guno Burleson en Maître Federation (MF) oftewel Federatiemeester Rinaldo Kemnaad.

Alle drie dammers maakten een sterke start en deden tot de vierde ronde het nog goed, maar Burleson leed in zijn vierde partij een nederlaag tegen de meervoudige wereldtitelhouder Alan Silva van Brazilië. Door dit verlies bleef hij met 5 punten steken op een gedeelde vijfde plaats met zes andere dammers, terwijl de Braziliaan zich met 6 punten samen met Frantz Forbin nestelde in een gedeelde top-3.

In de vijfde ronde had Burleson als tegenstander Ron King van Barbados, terwijl Lion het moest opnemen tegen de Braziliaan Wilson Silva. Kemnaad had tegenover zich Dickson Maughn, zevenvoudig kampioen van Trinidad and Tobago, drievoudig winnaar van de Guadeloupe Open, tweevoudig kampioen van de Grenada Open alsook kampioen van de Isser Kuperman International.

Azimullah moest in de damarena de mentale strijd aanbinden tegen de Dominicaan Angel Rafael Santan Mejia. Voor de vijfde ronde stond ook geprogrammeerd de topper tussen één van de twee koplopers Makendy Saint Juste van Haїti en Allan Silva van Brazilië.

De andere koploper Keyta Souleymane van Canada had Frantz Forbin van Guadeloupe tegenover zich. Zowel Juste als Souleymane hadden tot op dat moment 7 punten. (DRP)

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.