fbpx
Voorlopig geen import maagzuurremmer ranitidine

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat tot nader bericht geen importen van de maagzuurremmer ranitidine worden toestaan.

Ranitidine op recept voorgeschreven via de apotheek wordt teruggehaald bij de patiënten, vooral wanneer deze langdurig is voorgeschreven.

Alternatieven zijn aanwezig en in overleg tussen patiënt – arts – apotheek kan zo een alternatief worden voorgeschreven indien noodzakelijk.

Ranitidine ook wel bekend als zantac, is een maagzuurremmer die in verschillende doseringen en in de vorm van tablet of injectie wordt gebruikt.

De aanleiding voor het terugroepen van het geneesmiddel ranitidine door verschillende registratiehouders in het buitenland is dat in deze producten mogelijk sporen met N-Nitrosodimethylamine, NDMA, zouden kunnen voorkomen.

Omdat niet precies bekend is hoe het zit met de meeste geneesmiddelen zijn in sommige landen uit voorzorg de producten uit de markt gehaald.

NDMA is geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen. NDMA is een bekende verontreiniging in het milieu en komt in kleine hoeveelheden ook voor in water en voedingsmiddelen, inclusief vlees, zuivelproducten en groenten.

Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine is nog niet met zekerheid vastgesteld. Op basis van de huidige beschikbare informatie wordt dit risico ingeschat als zeer klein.

De ranitidine die in Suriname officieel wordt geïmporteerd en op recept wordt voorgeschreven valt onder de geneesmiddelen die zijn teruggeroepen op de Nederlandse markt of voor sommige kan een mogelijke verontreiniging niet volledig worden uitgesloten.

Ranitidine is op beperkte schaal ook aanwezig als zogenaamd over-the-counter, OTC, product dat zonder recept beschikbaar is voor kortstondig gebruik bij eenvoudig maagzuur.

Mensen die deze OTC Ranitidine gebruiken kunnen het best in contact treden met een apotheek voor een advies of alternatief.

Meer nieuws

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…