GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat tot nader bericht geen importen van de maagzuurremmer ranitidine worden toestaan.
Ranitidine op recept voorgeschreven via de apotheek wordt teruggehaald bij de patiënten, vooral wanneer deze langdurig is voorgeschreven.
Alternatieven zijn aanwezig en in overleg tussen patiënt – arts – apotheek kan zo een alternatief worden voorgeschreven indien noodzakelijk.
Ranitidine ook wel bekend als zantac, is een maagzuurremmer die in verschillende doseringen en in de vorm van tablet of injectie wordt gebruikt.
De aanleiding voor het terugroepen van het geneesmiddel ranitidine door verschillende registratiehouders in het buitenland is dat in deze producten mogelijk sporen met N-Nitrosodimethylamine, NDMA, zouden kunnen voorkomen.
Omdat niet precies bekend is hoe het zit met de meeste geneesmiddelen zijn in sommige landen uit voorzorg de producten uit de markt gehaald.
NDMA is geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen. NDMA is een bekende verontreiniging in het milieu en komt in kleine hoeveelheden ook voor in water en voedingsmiddelen, inclusief vlees, zuivelproducten en groenten.
Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine is nog niet met zekerheid vastgesteld. Op basis van de huidige beschikbare informatie wordt dit risico ingeschat als zeer klein.
De ranitidine die in Suriname officieel wordt geïmporteerd en op recept wordt voorgeschreven valt onder de geneesmiddelen die zijn teruggeroepen op de Nederlandse markt of voor sommige kan een mogelijke verontreiniging niet volledig worden uitgesloten.
Ranitidine is op beperkte schaal ook aanwezig als zogenaamd over-the-counter, OTC, product dat zonder recept beschikbaar is voor kortstondig gebruik bij eenvoudig maagzuur.
Mensen die deze OTC Ranitidine gebruiken kunnen het best in contact treden met een apotheek voor een advies of alternatief.