fbpx

Voorbereiding aanleg 10 ha kokos- en 5 ha pompelmoesareaal te Alliance

GFC NIEUWS- In het kader van de verdere diversifiëring van de aanplant van het staatsbedrijf Alliance wordt door de leiding voorbereidingen getroffen.

Minister Rabin Parmessar heeft tijdens een werkbezoek in september aan het staatsbedrijf zijn ondersteuning toegezegd om het wederom tot een bloeiende onderneming te maken.

Een areaal van 10 hectare is bestemd voor waterkokosnoten, met als tussengewas oker.

De okers zullen worden afgenomen door de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS); deze afspraak is gemaakt tijdens het bovengenoemd werkbezoek waar ook VEAPS aanwezig was.

Daarnaast wordt nog eens 5 hectare plantklaar gemaakt voor het verbouwen van pompelmoes. In eerste instantie zullen de waterkokosnoten en pompelmoesen aan de lokale markt worden geleverd.

Het personeel van Alliance is momenteel bezig met de ontginningswerkzaamheden van het kokosareaal. De streefdatum dat het areaal plantklaar moet zijn, is op 15 november vastgesteld.

BEKIJK OOK
Clusterministers door RC uitgenodigd in SLM-case

Simultaan vindt het verzamelen van plantmaterialen van kokos en pompelmoes plaats door het ministerie van LVV. Het inplanten van deze plantjes zal in de kleine regenperiode plaatsvinden en wel midden december.

Alliance telt tegenwoordig iets minder dan 150 bewoners. Het dorp houdt zich momenteel bezig met het maken van plantmaterialen van verschillende citrussoorten op hun kwekerij en levert regelmatig citrus aan lokale opkopers.

Ruim twee jaar terug is zij gestart met het verbouwen van podosiri. ‘Het goed benutten van de vrije arealen van het staatsbedrijf Alliance voor productieverhoging en of diversificatie zal ten goede komen voor niet alleen de dorpsgemeenschap, maar voor alle Surinamers’, aldus minister Parmessar.