fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Voor het eerst Boccia-toernooi in Suriname

Zaterdag organiseert het Nationaal Paralympisch Comité Suriname (NPC Suriname) voor het eerst in Suriname een Boccia-toernooi. Dit vindt plaats op het complex van het Frank Cameron Instituut, voorheen geheten het SOGK, aan de Bonistraat te Geyersvlijt. Aan dit toernooi zullen sporters deelnemen die in de afgelopen zes maanden een trainingsprogramma voor de introductie van boccia in Suriname hebben doorlopen.

Boccia wordt sinds de Paralympische Spelen van 1984 erkend als een paralympische discipline. Deze sport wordt gespeeld met 13 leren ballen, zes rode, zes blauwe en een witte. Het is de bedoeling de ballen zo dicht mogelijk bij de witte (de ‘jack’) te gooien of rollen. Boccia wordt binnen gespeeld op een lang, smal terrein (12,5 m x 6 m) dat verdeeld wordt in zes werpvakken.

Boccia wordt beoefend door atleten met een ernstige motorische beperking, een schedeltrauma, hersenverlamming enz.. De atleten spelen overwegend in een rolstoel en mogen, naar gelang van de classificatie, gebruik maken van een helling en zich laten bijstaan door een sportassistent die met zijn rug naar het speelveld gekeerd zit.

Het is een van de weinige paralympische sporten die geen olympische tegenhanger heeft.

Het project Introductie van boccia in Suriname is uitgevoerd door het Nationaal Paralympisch Comité van Suriname en is mede gefinancierd door Agitos Foundation. Agitos Foundation is een ontwikkelingsarm van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en financiert projecten van NPC’s, internationale organisaties voor sport voor mensen met een beperking (IOSD’s), Internationale Paralympische Sport Federaties (IF’s) en Regionale Paralympische Sportorganisaties (RO’s) gericht op de groei van de paralympische beweging.

OOK INTERESSANT
Staatshoofden Suriname en Guyana hebben bilateraal onderhoud

Het Nationaal Paralympisch Comité Suriname (NPC Suriname) is lid van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de officiële organisatie in Suriname die de paralympische beweging coördineert, het wereldwijde netwerk van organisaties en individuen die zich verbonden hebben door hun inzet om kansen te creëren in sport voor para-atleten.

Het NPC Suriname is voor sporters met een beperking in een tiental parasporten de toegang tot deelname aan de Paralympische Spelen, die georganiseerd worden door de moederorganisatie, het Internationaal Paralympisch Comité.

Sinds haar bestaan heeft het NPC Suriname deelname van Suriname bewerkstelligd aan de Paralympische (Zomer) Spelen, te weten Athene in 2004 met 2 atleten, Beijing 2008 met 2 atleten, Londen in 2012 en laatstelijk in Rio 2016 telkens met 1 atleet.(GFC)