fbpx
Volledige lockdown in Suriname om sneller uit de crisis te raken

INGEZONDEN- Er moet een volledige lockdown komen om sneller uit de crisis te raken. Sinds het instellen van de gedeeltelijke lockdown is een groot gedeelte van het volk thuis zonder werk en inkomsten. Het geld raakt op. Er moet voeding gekocht worden en ook de rekeningen moeten worden betaald.

Wij moeten leren uit de ervaringen die andere landen hebben opgedaan bij het onder controle houden van de uitbraak van het coronavirus. Een complete lockdown in een korte periode van een paar weken heeft veel meer effect en geeft daarna een snellere kans op de normalisatie in ons land.

De gedeeltelijke maatregelen die nu worden getroffen zorgen er alleen maar voor dat wij langer economische schade ondervinden en gedupeerd raken.

Laten wij niet de fout maken om te varen op het kompas van Nederland. Daar treffen ze noodgedwongen andere maatregelen. De situatie in Suriname is echter helemaal anders.

Wij hebben als voordeel dat onze landsgrenzen erg goed controleerbaar zijn en goed op slot kunnen worden gehouden. Onvergelijkbaar dus met Europa waar alles als het ware open is en er zelfs nog vliegtuigen uit Spanje en Italië op Schiphol landen. 

Door onze grenzen goed gesloten te houden, kunnen wij in ieder geval besmettingen vanuit het buitenland redelijk goed voorkomen.

Als de overheid ervoor kan zorgen dat een ieder, behalve diegenen binnen de vitale beroepen, thuis in afzondering blijft voor een paar weken, is dat al een erg goed begin.

Personen die besmet zijn met het coronavirus vertonen tussen 2 en 14 dagen na besmetting symptomen. Na de incubatieperiode, dat is de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen, kan er een beter beeld gekregen worden over het aantal besmettingen in Suriname en kunnen deze zieken geïsoleerd en beter getraceerd worden.

Ook besmette asymptomatische mensen hebben met een complete lockdown minder gevaar opgeleverd voor anderen.

Alle besmette gevallen in Suriname komen binnen deze incubatieperiode zo duidelijker naar boven. Het voordeel is dat deze minder kans hebben gehad om anderen te besmetten met het virus. Indien dat wel het geval is, kunnen die makkelijker worden opgespoord en direct in quarantaine geplaatst. Zo kan er als het ware een “coronaschoonmaak” worden gehouden in ons land.

Het is uiteraard belangrijk dat wij onze landsgrenzen potdicht houden!

In die tussentijd zou de overheid de personen die actief zijn binnen de vitale beroepen moeten onderwerpen aan coronatesten. Het is bovendien erg belangrijk dat er daarna ook veel meer mensen worden getest, te beginnen met diegenen die weer aan het werk gaan.

Indien de voorschriften zoals het bewaren van twee meter afstand van elkaar, de handen vaker wassen evenals de andere voorschriften in acht worden genomen, zou het normale leven weer rustig op gang kunnen komen.

Deze strategie is mijns inziens veel beter dan een gedeeltelijke lockdown. Dat kan nog lange tijd duren met alle bekende gevolgen voor ons allen.

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…