Volksopstand in VS na politiegeweld

De woede in de VS groeit en dreigt te escaleren. De aanleiding: twee mannen werden zonder duidelijke aanleiding of rechtvaardiging kort na elkaar doodgeschoten door de politie. De oorzaak: de politie die schijnbaar willekeurig ongewapende burgers doodt, zonder dat die door hun gedrag of anderszins daartoe aanleiding gaven.

Tijdens protestmanifestaties werden al tien agenten neergeschoten; drie agenten zijn dood, twee liggen op de operatietafel en drie verkeren in kritieke toestand.

Philando Castille werd met zijn vriendin en haar dochter aangehouden vanwege een kapot achterlicht. Castille zei tegen de agenten dat hij een wapen bij zich had, waarvoor hij een vergunning had en dat hij legaal bij zich mocht hebben.

Toen hij op verzoek van de agenten zijn identiteitsbewijs wilde pakken, opende één van de agenten het vuur. Terwijl Castille doodbloedde, werd zijn vriendin Lavish Reynolds onder schot gehouden en later in de boeien geslagen en gearresteerd. Reynolds werd daarna nog urenlang gevangen gehouden.

Kort daarvoor was Alton Sterling doodgeschoten door agenten. Alton verkocht al jarenlang cd’s voor een Triple S Food Mart, met toestemming van de eigenaar.

De politie werd telefonisch gewaarschuwd door een anonieme beller dat hij was bedreigd door een gewapende man. Bij aankomst gingen de agenten ervan uit dat Sterling de persoon moest zijn.

Terwijl de agenten hem reeds in bedwang hadden, werd hij met vijf schoten gedood. Ooggetuigen zeggen dat Sterling tot zijn dood geen wapen in handen had.

De twee schietpartijen, zo kort na elkaar, leiden tot felle protesten in verschillende grote Amerikaanse steden waarbij burgers terugschieten op agenten. Al maandenlang wordt regelmatig geprotesteerd tegen het politiegeweld in de grote steden.
Met de dood van Sterling en Castille lijken de protesten harder en bitterder te worden.

Overige berichten