Volksgezondheid vraagt alertheid tijdens griepseizoen

We zijn nu in het griepseizoen en zien daarom meer gevallen van griep. Griep ontstaat door het griepvirus. Dit virus zit in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie, die ook gevolgen heeft voor de rest van het lichaam.

Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het virus gaat gemakkelijk via de lucht of via de handen van de een naar de ander persoon. Het griepvirus kunt u bijvoorbeeld krijgen als je in iemand omgeving bent die griep heeft en hoest, niest of praat. Of als iemand met griep u een hand geeft. U raakt besmet als u het virus inademt of wanneer het virus via uw handen in uw neus of mond komt.

Het virus verspreidt zich in uw hele lichaam, waardoor u klachten krijgt (o.a de lichaamspijnen).Na de besmetting kan het 1 tot 3 dagen duren voordat u klachten krijgt. U kunt zich flink ziek voelen door griep. Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Meestal krijgt u ook: keelpijn hoofdpijn, spierpijn in uw hele lichaam, verkoudheid en droge hoest.

Bij griep is het goed om rust te nemen. U hoeft niet in bed te blijven, maar zware inspanning kunt u beter vermijden. Een lichte dienst kan geen kwaad. Drink altijd voldoende water, bij hoge koorts zweet u veel. Hierdoor verliest u veel vocht.

Probeer besmetting van u zelf en anderen te voorkomen:

Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen.
Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik.
Was regelmatig uw handen met water en zeep
Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen. Het kan een paar weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt.

Neem contact op met uw huisarts of RGD- arts als u griep heeft en:

U kortademig wordt;
Er opvallend veel slijm loskomt bij het hoesten;
U suf wordt;
U heel weinig drinkt of plast;
De koorts langer dan 5 dagen blijft (gemeten temperatuur)
U opnieuw koorts krijgt nadat u een paar dagen koortsvrij bent geweest
(GFC)

Overige berichten