Volksgezondheid presenteert plan van aanpak coronavirus in parlement

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft een presentatie gehouden in het parlement over het coronavirus, COVID 19.
In een standaard Operating Procedure (SOP) is het plan dat Suriname zal uitvoeren als het virus het land zou moeten bereiken, gepresenteerd. De waarnemend directeur van het ministerie, Cleopatra Jessurun, heeft in een inleiding aangegeven wat is opgenomen in het plan.
In december 2019 is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gealarmeerd dat in Wuhan, China het coronavirus is uitgebroken. Het virus komt al in 37 landen voor.
In Suriname zijn er geen meldingen van besmetting gemeld bij het ministerie. Volgens onderzoek is de vitality rate van het COVID 19 virus 2 procent. Dat betekent dat van de 100 personen slechts maar 2 personen kunnen overlijden aan het virus.
Een interministeriële commissie bestaande uit de National Public Health Response team, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling, Financiën, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en externe partners zoals: PAHO, NCCR, RGD, Medische Zending en de ziekenhuizen, hebben nauw samengewerkt bij het ontwikkelen van de SOP. Dit om stapsgewijs het proces vast te leggen voor directe betrokkenen en belanghebbenden waarbij verschillende scenario’s zijn uitgewerkt voor de detectie van mogelijke gevallen.
De voorzitter van de commissie Volksgezondheid, Jennifer Vreedzaam, heeft aangegeven dat de informatie die verkregen is door het ministerie verder zal worden besproken met de commissie.

Overige berichten