fbpx

Volksgezondheid lanceert ‘Treat all’ campagne

‘Treat all’ is de naam van de campagne die het ministerie van Volksgezondheid vandaag op Wereld Aids Dag 2017 lanceerde. Wie leeft met hiv, moet zo snel mogelijk beginnen met remmers, medicijnen die de nadelige gevolgen van het virus kunnen beperken.

Om te weten of je HIV in je bloed hebt, moet je je laten testen. Dat kon vandaag bij de launch van de campagne op het parkeerterrein van de Dermatologische Dienst aan de Tourtonnelaan.

Op Wereld AIDS Dag staat de wereld voor de 29ste keer stil bij hiv en Aids. Ook in Suriname zijn wij solidair met mensen die leven met HIV en met de mensen om hen heen voor wie de gevolgen van deze infectie voelbaar zijn.

HIV is nu een chronische ziekte waarmee je oud kunt worden, als je op tijd begint met remmers en kiest voor een gezonde leefstijl. Remmers zijn gratis, ze zijn dus voor iedereen beschikbaar. Niemand hoeft meer te overlijden aan de gevolgen van hiv.

In Suriname gebruiken ongeveer 2400 personen hiv-remmers. Een groot deel van hen leidt een normaal leven, met werk of studie, sport en een gezins- of sociaal leven. Helaas leven naar schatting 1500 tot 2000 personen in ons land met HIV zonder dat zij dat weten. Het is erg belangrijk om met remmers te beginnen voordat het virus je lichaam verzwakt. Daarom benadrukt Volksgezondheid het belang van regelmatig testen.

In Suriname worden kwetsbare groepen sinds 2015 gestimuleerd om zich te laten testen. Vorig jaar is circa 30.000 keer een hiv-test afgenomen. Enkele jaren eerder waren dat er nog 25.000.

OOK INTERESSANT
Presentatie ecohydrologische studie Nanni Swamp-ecosysteem

Let op: het gaat om het aantal testen, niet om het aantal personen. Sommige mensen laten zich jaarlijks twee tot drie keer testen, anderen misschien nog vaker. Helaas gaan veel mensen pas testen wanneer zij klachten hebben en hun weerstand al is verminderd.

Het is belangrijk om je regelmatig te laten testen – en in elk geval wanneer je risico hebt gelopen. Vorig jaar zijn er 726 nieuwe gevallen van hiv geregistreerd.

Zwangere vrouwen worden altijd getest op hiv om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus wordt overgedragen van moeder op kind. In 2016 was 2,8 procent van de baby’s geïnfecteerd met hiv.

‘Treat All’ lukt alleen in combinatie met ‘Test & Start’: laat je testen en begin zo vroeg mogelijk met remmers. Alleen dan slaagt Suriname erin om iedereen te behandelen! de overdracht van het virus.

Op het parkeerterrein van de Dermatologische Dienst konden bezoekers zich laten testen op hiv en Tuberculose (TB). Ook konden zij hun bloedsuiker en bloeddruk laten meten.

Niet alleen op Wereld AIDS Dag kan je je laten testen op HIV. Dat kan het hele jaar door: vóór de test heb je een intakegesprek en de uitslag krijg je binnen een half uur. Je bent welkom bij:

Dermatologische Dienst
Malaria Trop Clinic
Stichting Liefdevolle Handen
RGD Flora
RGD Latour
RGD La Vigilantia
RGD Lelydorp
RGD Albina
RGD Wageningen
Alle klinieken van de Medische Zending

Met een lab briefje van de huisarts kan je terecht bij alle ziekenhuis- en particuliere laboratoria. Ook Stichting Lobi doet hiv-testen tegen een vergoeding.(GFC)