fbpx

Volksgezondheid komt met verplichte gezondheidswaarschuwingen

Het ministerie van Volksgezondheid zal van start gaan met het voorlichten van de bevolking over de introductie van verplichte gezondheidswaarschuwingen die staan op de voorzijde van de verpakking van voedingsproducten. Het gaat om voedingswaren die een hoog gehalte aan zout, suiker, vet of calorieën bevatten.

De voorbereidingen hiertoe worden in samenwerking met het Surinaams Standaarden Bureau en de Pan American Health Organization (PAHO) uitgevoerd.

Dit project wordt het komend jaar uitgevoerd. De bedoeling hiervan is om de samenleving in begrijpelijke taal te informeren over de waarden van stoffen die in zo een product voorkomen. Dit maakt deel uit van Health Promotion, een nieuw artikel binnen de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, zei minister Patrick Pengel in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de begroting 2018.

De bewindsman legde uit wat dit inhoudt. Het concept van Health Promotion geeft naar zijn zeggen mensen de controle over hun eigen gezondheid. Het gaat om een breed scala van sociale en ecologische interventies die zijn ontworpen ten voordele van de gezondheid en het leven van de individu.

OOK INTERESSANT
Minister Mac Andrew en VSW bespreken knelpunten

Health Promotion bestaat volgens minister Pengel uit drie sleutelelementen waarvan de eerste is good governance. Beleidsmakers moeten dwars door alle zaken heen, gezondheid als prioriteit stellen.

Het tweede element is Health Literacy waarbij mensen in staat moeten zijn door middel van informatie gezonde keuzes te maken. Precies binnen dit kader past de introductie van gezondheidswaarschuwingen.

Behalve dat de voedingswaarden worden weergegeven op de voorzijde van de verpakking van producten zal ook andere belangrijke informatie verstrekt worden. Dit biedt de gemeenschap de mogelijkheid om een keuze te maken.

Een derde element binnen Health Promotion is Health Cities waarbij gezonde gemeenschappen belangrijk zijn voor het bereiken van goede gezondheid.(GFC)