fbpx

Volksgezondheid komt met beurzen voor uitgelote medische studenten

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid zal studenten die niet ingeloot zijn voor de studie geneeskunde aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) oproepen om zich te registreren.

Deze studenten die hun droom waar willen maken, kunnen een beurs krijgen om de studie geneeskunde te doen in Cuba, Servië en mogelijk ook in Estland en Rusland. Deze mededeling doet minister Antoine Elias van Volksgezondheid.

Het ministerie heeft reeds studenten in Cuba en Servië die de bovengenoemde studie doen.

Volgens de bewindsman doen deze studenten het goed en met de desbetreffende landen is ook nauw contact over de voortgang van de studie.

De bewindvoerder vraagt elke student die voldoet aan de eisen en de studie geneeskunde willen volgen maar niet ingeloot zijn, zich te registreren op het ministerie.

De eis voor de aanmelding is dat de student een S-pakket moeten hebben, geen cijfer lager dan zes hebben en voor de vakken wiskunde, natuurkunde, biologie en scheikunde samen tenminste 24 punten hebben.

BEKIJK OOK
VIDS vraagt voor de derde keer Wet Domeingrond aan te houden

Nadat de screeningsprocedure is doorlopen, zullen de studenten worden opgeroepen voor verdere afhandeling van het studieproces. De eerste groep kan mogelijk al in november afreizen om de studie aan te vangen.

Momenteel heeft het ministerie vijftien studenten in Servië en twintig in Cuba die een beurs van Volksgezondheid hebben gehad om in deze landen geneeskunde te studeren.

Cuba heeft meer Surinaamse studenten, omdat een deel via het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur ook in aanmerking is gekomen voor een beurs.

Minister Elias vindt het jammer dat studenten die heel graag geneeskunde willen studeren, hun droomstudie moeten opgeven.

De bewindvoerder zegt dat hij alles op alles zal zetten om zoveel mogelijk studiebeurzen te krijgen, zodat steeds meer studenten hun droomstudie kunnen voltooien in het buitenland.