fbpx

Volksgezondheid ernstig bezorgd om toename gebruik lachgas jongeren

GFC NIEUWS- In Suriname wordt er een stijging van het gebruik van lachgas, een partydrugs, geconstateerd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zorgelijke berichten over het aanbod en het gebruik van allerlei drugssoorten in ons land, voornamelijk door de jongeren, ontvangen.

Het ministerie waarschuwt eenieder over het gebruik van lachgas, omdat dit drugssoort zeer gevaarlijk kan zij voor de gezondheid van de mens en zelfs kan leiden tot de dood.

De gevolgen die na het gebruik van dit middel voortvloeien, zijn zeer ernstig: zuurstoftekort in de hersenen, bevriezen van de lippen en de longen, hersenschade bij jongeren en neurologische stoornissen.

Lachgas (N2O, distikstofmonoxide, distikstofoxide) is een kleurloos, niet irriterend zoetgeurend gas, die als een narcosemiddel bij operaties in ziekenhuizen wordt gebruikt.

Zeker onder de jongeren wordt dit middel als ‘oppepper’ gebruikt bij feestjes en andere gelegenheden. De dealers voorzien in de behoefte van de gebruikers die steeds in aantallen toenemen, doordat er op heel jonge leeftijd gestart wordt met drugsgebruik.

Jongeren zijn erg kwetsbaar, doordat ze heel gemakkelijk geneigd zijn te experimenteren en bevinden zich in een leeftijdsfase, waarbij er weinig zorgen wordt gemaakt over de gezondheid en de toekomst. De jongeren zien zichzelf als sterk, weerbaar, niet kwetsbaar en als het ware onsterfelijk.

BEKIJK OOK
Kenny B Foundation zorgt voor muziekeducatie binnenland

Na de inhalatie van lachgas komt het middel via de longen in het bloed terecht, en heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelsel. Bij de inademing van lachgas ontstaat een bewustzijnsdaling die lijkt op dronkenschap (roes), wat kan leiden tot giechelig gedrag, vandaar de naam “lachgas”.

Daarnaast veranderen de stemming en de waarneming, men ziet wazig, terwijl geluiden lijken te vertragen en te vervormen.

Het effect treedt na ongeveer 20 seconden op en houdt slechts enkele minuten aan. Hierdoor is de gebruiker sterk geneigd om het meerdere keren na elkaar te gebruiken, meestal in groepsverband.

Vooralsnog is er geen wetgeving tegen de verkoop van lachgas voor niet medische en niet-industriële doeleinden. Derhalve waarschuwt het ministerie voor de ernstige gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan vanwege het gebruik van dit middel.

Tegen de jongeren blijft het ministerie zeggen: ‘Zeg nee, tegen elke vorm van drugsgebruik.’