fbpx

Volksgezondheid bekend met pijnpunten in SER-rapport

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft notitie genomen van de aanbevelingen in het rapport “Pijnpunten in de Gezondheidszorg”, dat haar recent is overhandigd door de Sociaal Economische Raad (SER).

Dit op eigen initiatief samengestelde rapport geeft aanbevelingen aan van bij het ministerie reeds bekende problemen, waarvan het grotendeel van het vrijblijvend advies van de Raad reeds in een implementatiefase is, zegt het ministerie in een verklaring.

Dit indiceert dat behalve het ministerie, ook anderen in de samenleving in dezelfde richting kijken als het aankomt om de kwalitatieve gezondheidszorg te blijven garanderen.

Uiteindelijk moet het hoofd gezamenlijk worden gebogen over de genoemde problemen in de gezondheidszorg, waarbij het ministerie haar leiderschapsrol in deze onderstreept.

Een belangrijke aanzet tot het structureel oplossen van de problemen in de gezondheidszorg, is middels wetgeving te bewerkstelligen.

Het ministerie heeft in de achterliggende periode, ruim vóór indiening van het rapport door de SER, gewerkt aan twee belangrijke conceptwetten, met name de Raamwet Gezondheidszorg en de Wet Financiering Persoonlijke Gezondheidszorg.

Deze conceptwetten worden gefinaliseerd teneinde voor verdere afhandeling door te geleiden. Hierbij zijn er diverse sessies met verschillende stakeholders gehouden om te komen tot een zo breed mogelijk gedragen wetsproduct.

BEKIJK OOK
31-jarige vrouw aangehouden voor verzenden drugs in pakket

Deze wetten vangen ondermeer de geconstateerde tekortkomingen binnen de Wet Basiszorgverzekering op, waarvan de uitvoeringsbesluiten een belangrijk onderdeel vormen.

Daarnaast zijn er ook kortetermijnoplossingen aangedragen door de SER, zoals het verhogen van de investeringen in de primaire gezondheidszorg.

Het ministerie subsidieert reeds in diverse activiteiten via de health care systemen en zijn er ook verschillende decentralisatieprogramma’s binnen de primaire gezondheidszorg in kaart gebracht.

Deze prioriteitsgebieden zijn ondermeer terug te vinden in het “Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028 van het ministerie van Volksgezondheid”.

Het is goed om te benadrukken dat het ministerie met gecoördineerde beleidsmaatregelen continue wenst zorg te dragen voor een kwalitatieve gezondheidszorg in ons land, waar alle inwoners toegang hiertoe moeten hebben.

Vanuit deze verantwoordelijkheid, zal het ministerie voortgaan met de implementatie van actiepunten in haar beleid.