fbpx

Voldoende beweging kan overgewicht en diabetes helpen voorkomen

Voldoende beweging is één van de belangrijkste factoren om diabetes te voorkomen. Het voorkomt overgewicht en obesitas en helpt hart- en bloedvaten gezond te houden. Uit cijfers van MyLab is gebleken dat er steeds meer overgewicht voorkomt.

Bovendien blijken steeds meer kinderen veel te zwaar te zijn. Dat is een zorgelijke trend, omdat overgewicht één van de risicofactoren is voor diabetes, zegt Whitney Williams, Business Unit Manager van MyLab.

In dit kader is er zaterdag een bewegingsdag georganiseerd voor het personeel van de Intermed Bedrijvengroep, waar MyLab deel van uitmaakt.

De ochtend startte met een bewegingssessie, gevolgd door Zumba en sport en spel. Daaromheen hadden alle units een eigen stand, waar ze informatie verschaften en gezonde voeding en drank konden verkopen. Sommigen hadden kokosnoten te koop, anderen healthy skewers. Ook bestond de mogelijkheid om vóór en na het bewegen bloeddruk en bloedsuiker te meten.

Willams: “We promoten elke keer dat mensen voldoende moeten bewegen, gezond moeten eten en op tijd moeten screenen, maar dat geldt dus ook voor ons. We hebben met deze bewegingsdag getracht om te laten zien hoe dat moet. Niet alleen promoten, maar ook zelf doen. Het hoeft natuurlijk niet precies zoals wij het hebben gedaan, maar wij wilden laten zien hoe je het wel zou kunnen doen. We wilden het goede voorbeeld geven.”

Op en rond Wereld Diabetesdag wordt extra aandacht besteed aan suikerziekte, zoals diabetes in de volksmond wordt genoemd. Maar de Intermed Bedrijvengroep voert het gehele jaar door activiteiten uit om de aandacht te vragen voor de zorgwekkende stijging van deze aandoening, zegt Thelma Vreden, Chief Operations Officer van de Intermed Bedrijvengroep.

Eén van de manieren waarop dat gebeurt, is door het uitvoeren van een vaatcampagne, waarbij onder meer gewezen wordt op de ernstige gevolgen die diabetes kan hebben op de bloedvaten in het lichaam.

“Het gaat met name om de kleine vaten van de nieren, die kapot gaan, vandaar de grote instroom van dialysepatiënten. Ook de vaten van de ogen raken beschadigd wanneer diabetes niet goed gereguleerd wordt, waardoor men slecht gaat zien en uiteindelijk zelfs blind kan worden”, legt Vreden uit.

Volgens Williams stijgt niet alleen het aantal personen met diabetes, maar blijkt het in bepaalde districten ook veel meer voor te komen, en onder bepaalde bevolkingsgroepen. Vanuit de bedrijvengroep wordt daarom gekeken hoe te komen tot een programma om de mensen nóg bewuster te maken.

“Mensen zijn wel al bewust, hoor. Dat merken we als we op de beurs staan. Dan komen mensen naar ons toe en zeggen: laten we eerst onze bloeddruk meten en eerst onze suiker meten, dan weten we hoe we ervoor staan. En daar gaat het om. Het is belangrijk dat je niet alleen in de ochtend, maar ook ’s avonds even meet om te weten hoe je ervoor staat.”(GFC)