Voedselwaakhond luidt noodklok: nog steeds Braziliaanse gifkip naar Europa

Voedselwaakhond foodwatch slaat alarm over gevaarlijk “Braziliaans sjoemelvlees”. “Ruim de helft (52%) van alle in Europa ontdekte grensoverschrijdende voedselschandalen rond vlees betreft Braziliaans rundvlees of kip”, schrijft de organisatie

Vlees uit Brazilië is nog steeds te vaak besmet met salmonella en E-coli. Vorig jaar begon de Europese Unie (EU) met strengere controles toen grootschalige fraude met Braziliaans vlees aan het licht kwam, schrijft foodwatch, maar de Europese grenzen blijken “nog steeds zo lek als een mandje”.

Dat heeft alles te maken met de handelsdeal met Mercosur, denkt de consumentenrechten­organisatie.

Als die helemaal rond is, zal Europa meer auto’s kunnen exporteren naar Brazilië; in ruil daarvoor mogen de Brazilianen meer vlees naar Europa sturen.

En om dat handeltje niet in gevaar te brengen, “lijkt Europa een oogje dicht te knijpen bij de import van Braziliaans schandaalvlees. De consument is de dupe.”

De afgelopen 12 maanden werd slechts 20 procent van het vlees uit Brazilië gecontroleerd. Met maar liefst 72 procent van het Braziliaanse vlees bleek iets mis en tientallen gecontroleerde zendingen moesten worden teruggestuurd.

Blijft één prangende vraag open, namelijk: waar de afgekeurde kip vervolgens naar toe verscheept wordt.

Kippen kunnen heel gemakkelijk besmet raken met salmonella. De bacterie kan door een groot aantal dragers worden overgebracht op de kippen.
De bacterie zit het meest in de darmen (ontlasting), maar vaak ook in het vlees en soms zelfs in de eieren.

Bij ondeskundig of onzorgvuldig slachten kan de inhoud van de darmen in aanraking komen met het vlees. Dat is dan besmet en kan leiden tot een voedselvergiftiging.

Besmetting kan worden voorkomen door goede hygiëne tijdens het bereiden en het vlees goed te bakken of te koken.

 

Escherichia coli (E. coli) is een bacterie die veel voorkomt in de darmen van mensen en warmbloedige dieren. De meeste stammen van E. coli zijn onschadelijk. Sommige stammen, zoals Shiga-toxine producerende E. coli (STEC), kunnen echter ernstige ziekten veroorzaken.

STEC wordt vernietigd door het voedsel grondig te koken totdat alle delen een temperatuur van 70°C of hoger hebben bereikt.

Geschat wordt dat tot 10% van de patiënten met een STEC-infectie het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) kan ontwikkelen, met een sterftecijfer van 3 tot 5%.

Over het algemeen is HUS de meest voorkomende oorzaak van acuut nierfalen bij jonge kinderen. Het kan neurologische complicaties (zoals toevallen, beroerte en coma) veroorzaken bij 25% van de HUS-patiënten en chronische nieraandoeningen, meestal mild, bij ongeveer 50% van de overlevenden.

Overige berichten