In verband met de feestdagen zal ongetwijfeld extra eten wordt bereid, verkocht en gegeten. Voedseltechnoloog Ricky Stutgard adviseert de samenleving om dan ook extra te letten op het veilig bereiden en houden van voedsel.
Consumenten moeten goed kijken hoe de omgeving van een restaurant, cafetaria, warung of andere eetgelegenheid eruit ziet. Zij moeten nagaan of er hygiënisch wordt gewerkt. Wanneer consumenten zien dat medewerkers verkouden of grieperig zijn, een of ander eczeem hebben of hun handen niet of onvoldoende wassen, dan raadt hij af om voedsel daar te kopen of te consumeren.
Stutgard merkt op dat recent de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft gewaarschuwd dat de uit Florida afkomstige Romeinse sla, ook bekend als Bindsla, besmet was met de E.coli bacterie. Dit is een bacterie die op de sla terecht is gekomen omdat er dierlijke mest zoals koeienmest is gebruikt.
“Omdat we sla rauw eten, hebben we een probleem. Wanneer de sla zou worden gegeten zoals kousenband of amsoi en verhit zou worden, dan was er niets aan de hand. De E.coli is namelijk temperatuurgevoelig. Maar sla wordt rauw of half rauw gegeten, waardoor de bacterie kan overleven, met alle gevolgen van dien”, zegt de voedseltechnoloog.
In een persbericht heeft het ministerie van Volksgezondheid kenbaar gemaakt dat de desbetreffende sla niet gegeten mag worden en weggegooid dient te worden. Bovendien moeten alle plekken in de koelkast, waarmee de sla in contact is gekomen, goed gedesinfecteerd worden.
“Maar de importeur van die Bindsla heeft zijn geld al verdiend. De consument heeft iets gekocht en moet het nu weggooien en wat gebeurt er met het geld dat hij heeft betaald? Volksgezondheid heeft ook niet bekend gemaakt dat de handelaren die dat product hebben die niet meer moeten verkopen. Er is ook niet bekendgemaakt dat de eetgelegenheden waar deze sla doorgaans wordt opgediend, dit niet meer moeten doen. Dit is een goed voorbeeld van hoe de instanties die ons moeten beschermen ons onvoldoende beschermen. Ik ben de mening toegedaan dat, behalve dat ze niet equipped zijn, behalve dat ze onderbemand zijn, ook de nodige kennis ontbreken om resoluut op te treden”, stelt Stutgard resoluut.
De voedingstechnoloog zegt verder dat deze kwestie wel nu speelt, maar in maart dit jaar had CDC al kenbaar gemaakt dat er toen ook al sla besmet was met de E.coli. Dat nieuws heeft de Surinaamse samenleving echter niet bereikt. “Dan vraag ik me af hoe er wordt gewerkt. Want ik weet bijvoorbeeld dat organisaties zoals BOG en Consumentenzaken, Hi en Volksgezondheid voldoende internationale contacten en netwerken hebben om heel snel te vernemen dat er zaken mis gaan. Maar die case van maart, waarbij vijf personen in Amerika toen zijn gestorven, toen is aan ons niet kenbaar gemaakt om voorzichtig te zijn met de Bindsla”, kaart Stutgard aan.
Het bovenstaande geeft volgens Stutgard aan dat consumenten extra op hun voeding moeten letten, omdat ze niet meer kunnen afgaan op overheidsinstanties. “Als jijzelf producten gaat aanschaffen, let dan op de vervaldatum. Let erop dat de blikjeswaren niet ingedeukt of roestig zijn. Overtuig jezelf dat je niet twee vervaldata ziet, want soms halen ze die ene weg en zetten ze een andere. Verder moet je vlees dat onderhevig is aan bederf, een afwijkende kleur, geur of smaak heeft niet kopen, consumeren of accepteren. Levensmiddelen die door en door verhit moeten zijn moeten ook door en door verhit worden. Levensmiddelen die koel opgeslagen moeten worden moeten ook als zodanig worden opgeslagen. Op dat soort zaken moet de producent en verkoper letten, maar ook de consument”, aldus Stutgard.(GFC)