fbpx

Voedsel veilig bewaren

Voedsel veilig bewaren, verkleint de kans op een voedselinfectie. Je kunt namelijk niet elk product zomaar een week in de koelkast bewaren.

Vlees

Vries vlees dat je niet meteen nodig hebt, zo snel mogelijk in. Ontdooi vlees op een afgedekt, diep bord in de koelkast. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg, want hierin verzamelen de bacteriën zich. Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kan je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren, open verpakkingen vlees maximaal twee dagen.

Kip

Kip kan besmet zijn met de salmonellabacterie. Deze dood je alleen door het vlees tot op het bot te garen. In de vriezer blijft de bacterie in leven. Zodra je de kip ontdooit, worden de bacteriën weer actief. Ontdooi kip bij voorkeur in de koelkast. Bewaar verse kip afgedekt op een diep bord of in een bakje onderin de koelkast maximaal twee dagen. Zorg dat er geen vocht van de kip op andere levensmiddelen lekt en gebruik de snijplank en het mes dat je voor de kip gebruikt nooit voor andere producten.

Rund- of varkensvlees

Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast. Bewaar gebakken en gebraden vlees (goed afgekoeld buiten de koelkast) niet langer dan drie tot vier dagen in de koelkast. Ook is het belangrijk om rauw en geroosterd vlees dat is overgebleven van gourmetten of barbecueën altijd weg te gooien. Dit bederft namelijk eerder doordat het lang buiten de koelkast heeft gelegen.

Vis

Verse vis en schelpdieren kun je hooguit een dag in de koelkast bewaren, gerookte en gebakken vis twee dagen. De meeste vis kun je rauw invriezen, maar mosselen niet. Zorg bij het bewaren dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere levensmiddelen.

Zachte kazen

Zachte kaasjes zoals brie en camembert zijn vier dagen houdbaar in de koeling. Smeerkaas is na opening nog een week houdbaar. Schimmel op deze producten betekent: weggooien! Restjes zachte kaas die een tijd lang buiten de koelkast hebben gestaan, kun je ook beter weggooien.

Soep

Zelfgemaakte soep kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst snel en volledig afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Sauzen

Geopende verse sauzen zoals pastasaus, tomatensaus en satésaus kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Sauzen zoals mayonaise, ketchup, curry en chilisaus kun je geopend negen maanden tot een jaar bewaren in de koelkast. Een ongeopende pot of tube kan in het keukenkastje.

OOK INTERESSANT
Melatonine kan zelfbeschadiging bij jongeren met angst en depressie verminderen

Restjes

Zet nooit warme of nog niet voldoende afgekoelde restjes in de koelkast. De temperatuur in de koelkast stijgt dan, waardoor andere producten kunnen bederven. Laat de restjes daarom eerst afkoelen en zet ze vervolgens binnen twee uur in de koelkast. Je kunt de restjes het snelste afkoelen door kleine porties te maken. Een pan of schaal met een restje kun je ook in een bak met (ijs)koud water zetten. Eet de restjes binnen twee dagen op.

Eieren

In de koelkast kun je eieren tot de houdbaarheidsdatum, of tot uiterlijk vier weken na aankoop bewaren. Eet eieren bij voorkeur op voorafgaand aan de houdbaarheidsdatum. Ongepelde gekookte eieren kun je in de koelkast vier dagen tot een week bewaren. Een gepeld ei kun je een week bewaren in een bakje water in de koelkast.

Gebak

Taart en gebak kan je, afhankelijk van de soort, één tot drie dagen bewaren in de koelkast.

Frisdrank

Frisdrank, zowel cola en sinas als vruchtendranken en limonadesiroop, is na openen in de koelkast nog drie tot zeven dagen houdbaar. Daarna kan je de frisdrank vaak nog zonder gevaar drinken, ook al kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan.

Sap

Geopende pakken sap kun je drie tot zeven dagen bewaren in de koelkast. Vers (sinaasappel)sap is één tot twee dagen houdbaar in de koelkast.

Zuivel

Voor open zuivelverpakkingen gelden per product andere bewaartermijnen. (Chocolade)melk is na openen nog drie tot vijf dagen te bewaren in de koelkast. Vla, ongeklopte slagroom, karnemelk en drinkyoghurt zijn nog vier tot zes dagen houdbaar. Yoghurt en kwark zijn na openen nog vijf tot zeven dagen te bewaren.

Een handige vuistregel: als melk (of een ander zuivelproduct) een uur buiten de koeling staat, is het een dag korter houdbaar. Heb je een dicht pak zuivel dat op de houdbaarheidsdatum is? Gooi het niet meteen weg. Beoordeel met je zintuigen of het er nog goed uitziet, ruikt en smaakt. Als dat zo is kun je het nog veilig eten of drinken, ook al kan de kwaliteit iets minder zijn.

Boter en margarine

Roomboter is geopend nog één tot twee weken houdbaar in de koelkast,een kuipje geopende margarine en halvarine ongeveer vier weken.(dokterdokter.nl)