fbpx

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

Niet-verteerbare voedingsvezels, zoals die onder meer in groente voorkomen, lijken behulpzaam te zijn voor mensen met een voedselallergie.

Onderzoek aan het universitair medisch centrum UMC Utrecht wijst er op dat deze vezels het ontregelde afweersysteem sneller weer in balans brengen.

Daarom zouden zulke vezels mogelijk kunnen bijdragen als toevoeging bij de behandeling van bijvoorbeeld een pinda-allergie.

De studie onderzocht of zogenaamde niet-verteerbare oligosachariden (een speciaal soort voedingsvezels) de werkzaamheid en verdraagzaamheid van nieuwe, nog experimentele immunotherapieën kunnen verbeteren.

Zo’n immunotherapie is erop gericht om een patiënt, onder zorgvuldige bewaking, een steeds hogere dosis van het stofje waarvoor hij allergisch is toe te dienen, met als doel de allergie te verminderen.

BEKIJK OOK
Pijnstillers zoals Ibuprofen en Naproxen kunnen artritisontsteking verergeren

Volgens de onderzoekers toont de studie dat niet-verteerbare voedingsvezels mogelijk een rol kunnen spelen in het bijsturen van het immuunsysteem, zowel indirect via effecten op de darm als direct via een effect op basofielen en dendritische cellen.

Een volgende stap zou een klinische studie kunnen zijn waarin de effecten van een dieetinterventie met specifieke oligosachariden onderzocht worden bij patiënten die worden behandeld voor een pinda-allergie.