Voeding slim bewaren

Heb je restjes over van een maaltijd? Laat deze zo snel mogelijk afkoelen in een pan of bak met koud water. Zet ze daarna in de vriezer, daar zijn ze nog 3 maanden houdbaar.

Tip: zet er een datum op zodat je later weet wanneer je het ingevroren hebt. Vermeld ook wat je hebt ingevroren, want als het eenmaal ingevroren, herken je het gerecht soms niet meer.

Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur. Hoe meer bacteriën op en in je eten zitten, hoe groter de kans dat er schadelijke bij zitten. Die kunnen je flink ziek maken, een voedselinfectie noemen we dat.

Heb je een restje van een al eerder ingevroren maaltijd over? Bewaar het dan goed afgedekt in de koelkast en eet het de volgende dag op. Als je juist graag eten invriest voor een later moment, bewaar het dan in kleinere porties. Dan kun je precies ontdooien wat je nodig hebt. De kans dat je dan nog iets over hebt is veel kleiner.

Overige berichten