Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat onze westerse eetgewoonten een grote rol spelen bij de sterke toename van kanker in onze samenleving. Zo publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevindingen, waaruit blijkt dat overgewicht en obesitas een grote risicofactor zijn bij het ontstaan van kanker.
Om je te realiseren hoe belangrijk voeding is bij het voorkomen van kanker, is het goed om te weten hoe kanker ontstaat. Kanker ontstaat als lichaamscellen zich ontwikkelen tot kankercellen. Waarom bepaalde zich wel of niet tot kankercel ontwikkelen blijft meestal een raadsel. Vervolgens blijven de kankercellen zich ontwikkelen en gaan zich verspreiden.
Verder is er een aantal risicofactoren die de kans op het ontstaan van kanker vergroten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt erfelijkheid daarbij slechts een kleine rol. Veel belangrijker zijn leefstijlfactoren. Zo bestaat tweederde van de risicofactoren van kanker uit roken en voeding of obesitas. Je eetgewoontes zijn dus erg belangrijk. Maar wat is dan precies wel en niet goed om te eten? We zetten tien adviezen voor je op een rij:
1. Kankercellen haten koolsoorten
2. Knoflook is gezond
3. Soja: bron van fyto-oestrogenen
4. Gember, chili, kurkuma en je gezondheid
5. Groene thee, verfijnd en gezond
6. Bosvruchten: van frambozen tot bosbessen
7. Omega 3, het betere vet
8. Tomaten in de pastasaus
9. Sinaasappel en citroen, meer dan alleen fruit
10. Een glaasje rode wijn bij het eten