Voeding die de kans op borstkanker verkleint

Al enige tijd is bekend dat er een verband bestaat tussen voeding en de kans op kanker. Meer dan een derde van de kankers in de Westerse wereld blijkt samen te hangen met onze voeding. Ook borstkanker, waardoor zoveel vrouwen getroffen worden, blijkt ten dele veroorzaakt te worden door een slecht dieet. Dit betekent dus dat mensen soms deels in de hand hebben hoe groot hun individuele risico is. Met behulp van enkele eettips kun je dit aanzienlijk verminderen.

Felgekleurd

Ten eerste is het aan te raden om voldoende groente en fruit in het menu op te nemen. Ze bevatten krachtige antioxidanten die bescherming bieden tegen alle vormen van kanker. Gesteld wordt dat twee ons groente en twee stuks fruit genoeg is en dat een grotere hoeveelheid eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Het beste is om veel felgekleurde soorten te eten, omdat de hierin aanwezige phytochemicaliën kanker in belangrijke mate helpen voorkomen.

Calcium

Uit een onderzoek van de Harvard University is gebleken dat vrouwen die dagelijks voldoende calcium (1366 milligram) en vitamine D (548 International Units, IU) innamen, hun kans op borstkanker drastisch verminderden. Het risico nam af met een derde en het risico van het krijgen van de meest kwaadaardige vorm van borstkanker nam zelfs af met 69 procent. Wie dus meer calcium binnen wil krijgen, zal vooral meer (vetarme) zuivelproducten moeten eten. Ook zalm, amandelen en bladgroenten staan bekend om hun rijkdom aan dit mineraal. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, dus ga regelmatig naar buiten als het mooi weer is.

In voedingsmiddelen zit doorgaans erg weinig vitamine D. Hoewel dierlijke producten zoals melk vitamine D bevat, zul je waarschijnlijk een vitaminesupplement moeten innemen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. Het nadeel van dierlijke producten is dat zij vaak veel verzadigd vet bevatten, wat juist een averechts effect heeft op de kans op borstkanker.

Tumorgroei remmen

Wie nog meer anti-kankerstoffen in de strijd wil gooien, doet er goed aan lijnzaad te eten. Dit bevat lignanen, die mogelijk een rol spelen bij de preventie van oestrogeenafhankelijke kankers. Ze houden de ontwikkeling van tumoren tegen en ze remmen de tumorgroei af. Andere bronnen van lignanen zijn zonnebloempitten, pinda’s, cashewnoten, roggebrood en aardbeien.

Barbecue

Liefhebbers van barbecues en gerookt vlees hebben pech. Wanneer vlees gegrild wordt, vormen zich stoffen uit de eiwitten die kankerverwekkend zijn. Bovendien kunnen uit het vet dat op de hittebron terechtkomt, andere kankerbevorderende stoffen ontstaan die zich aan het vlees binden. Wil je een barbecue toch niet aan je voorbij laten gaan, dan kun je jezelf beschermen door het vlees eerst te marineren of door het in kleinere stukken te snijden. Het vlees is dan sneller gaar, waardoor er zo min mogelijk schadelijke chemicaliën ontstaan.

Alcohol

Ook de mensen die niet vies zijn van een glaasje drank, zullen hun consumptie wat moeten aanpassen. Meer dan een glas alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker met 20 procent of meer. Onderzoek in Noorwegen bracht onlangs aan het licht dat vrouwen die de afgelopen vijf jaar dagelijks twee of meer glazen dronken, een 82 procent hogere kans hadden dan vrouwen die geen druppel alcohol drinken. Alcohol kan namelijk het oestrogeengehalte doen stijgen. Ook zorgt het voor een slechtere benutting van foliumzuur, een vitamine B die juist een beschermend effect heeft.

Zo zie je maar dat je iedere maaltijd zo kunt aanpassen dat de kans op een ernstige ziekte sterk gereduceerd wordt. Dit betekent natuurlijk niet dat het zinvol is om bij elke hap te bedenken of je nu wel of niet sneller kanker krijgt. Voor kanker is meer nodig, voeding is daar maar een onderdeel van.(dokterdokter.nl)