fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Voeding als wapen tegen het coronavirus

GFC NIEUWS- Eet goed en voldoende, slaap genoeg en drink veel; juist tijdens deze Covi–19 pandemie is dat extra belangrijk.
De staat van je gezondheid kan namelijk doorslaggevend zijn voor de mate waarop het virus invloed heeft op je gezondheid en je herstel. Ook bij ziekten als overgewicht is het erg belangrijk om op je dieet te letten. Voor, tijdens en ook na Covid-19 wordt door diëtisten daarom een optimaal voedingspatroon aanbevolen.
“Met je weerstand, want daar valt en staat je gezondheid mee”, zegt diëtiste Jennifer Plein. Ze gaf namens de Surinaamse Vereniging van Diëtisten tijdens de persconferentie van 26 juni voorlichting hoe je immuunsysteem te boosten.
Hoe versterk je je weerstand?
• Slaap voldoende, minimaal zeven tot acht uur. Door te weinig te slapen verlaag je je weerstand;
• Beweeg voldoende. Minstens een half uur per dag. Elke vorm van beweging is goed. Als je kan werken aan het opbouwen van je spieren is dat nog beter;
• Als het kan, ga in de buitenlucht en zoek juist de zon op. Stel jezelf vaker bloot aan de buitenlucht en de zon;
• Drink geen alcohol. Ook alcohol verlaagt je weerstand. Als je dat wil drink maar een glaasje;
• Rook niet. Als je kan, stop, of beperk het aangezien Covid-19 een longziekte is;
• Probeer waar je het kan je stress te beperken. Praat veel, houdingen niet vast. Praat digitaal vanwege social distance. Eenzaamheid is namelijk ook slecht voor je weerstand. Want je gaat daardoor minder goed voor jezelf zorgen.
Wat is goed en voldoende eten?
Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om de hoeveelheden. Eet fruit, als het kan drie keer per dag. De vezels in fruit zijn goed voor je darmen. “Goede darmbacteriën versterken je weerstand.”
• In groenten zitten ook veel vezels;
• Volkoren producten zijn beter dan witbrood;
• Eet minimaal vier eieren per week of andere eiwitrijke producten als tahoe, vlees of pesi;
• Eet noten en pinda’s, zeker een tot twee eetlepels per week;.
• Gebruik olie of margarine bij je voeding;
En drink veel. Twee tot drie liters per dag, voornamelijk water. “Maak het voor jezelf inzichtelijk hoeveel dat precies is. Gebruik in je thee en je koffie geen suiker.”
Plein adviseert mensen met diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk eraan te werken dit onder controle te krijgen. “Werk er nu al aan, en niet wanneer het al te laat is.” Door te letten op je voeding kan je kans op een slechte afloop door corona verminderen.
Na Covid-19
Plein geeft aan, dat als je COVID-19 krijgt, je meestal veel minder beweegt en je spieren daardoor heel hard achteruitgaan. Ook je longfunctie gaat achteruit. “Daarom is het van belang dat je voornamelijk voldoende eiwitten binnen krijgt.”
Voor patiënten op de Intensive Care zal dit in vloeibare vorm worden toegediend. “Door verlies van spiermassa door opname op de Intensive Care heb je ook wanneer je weer thuis bent, extra eiwitten nodig. Met optimale voeding kan het een jaar duren alvorens je lichaam zich heeft hersteld van een opname op de Intensive Care vanwege Covid-19. Als je jezelf niet goed voedt, duurt het nog veel langer. Kies je voeding bewust en zoek op tijd hulp als je dat niet zelf kan.”

OOK INTERESSANT
FBI huurt privédetectives in voor cyberbeveiligingsoperaties, blijkt uit onderzoek