Leer je zoon hoe hij moet omgaan met meisjes

MOEDER EN KIND OUDERS

INGEZONDEN– Op sociale media delen veel mensen hun ervaringen met geweld tegen vrouwen. Waar zou je beginnen als het gaat om verminderen van geweld tegen vrouwen en meisjes?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: leer je zoon hoe hij moet omgaan met meisjes. Daar is waar het begint, bij de opvoeding!

Jongens die op heel jonge leeftijd beginnen met het intimideren van meisjes kunnen later potentiële geweldenaars worden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Buitenvrouw in Wanica bedreigt echtgenote Surinaamse zakenman vanwege roddelen

Maar door het gesprek aan te gaan, kunnen ouders hun zonen al bijbrengen dat zoiets niet oké is. Stel, je kind kijkt naar een videoclip waarin vrouwen gedomineerd worden door mannen. Dan kan je als ouder vragen: “wat vind je daarvan? Hoe zou je het vinden als jouw vriendin daar stond?”

Door kinderen hierover te laten nadenken, zouden ze zich meer bewust worden van hun invloed op de veiligheid van vrouwen en meisjes. Dit begint dus al jong.

OOK INTERESSANT
Recordinvestering VHP - verkiezingscampagne wekt bezorgdheid

Het zijn daarnaast vooral moeders die invloed hebben op het ontwikkelen van seksistisch gedrag bij hun zoon. Een moeder zet voor een zoon de standaard voor hoe hij omgaat met andere vrouwen.

Als een moeder toe zou staan dat haar zoon praat over “die meid daar met die grote borsten” of “stomme trut”, dan zet je de toon. Maar als een moeder zegt: in dit huis wordt niet op die manier over vrouwen gesproken, dan hebben kinderen een heel andere maatstaf.

Binnen de opvoeding liggen dus veel kansen om jongens de mogelijkheid te geven om zich op de juiste manier te gedragen. Zo zouden ouders ook consequent moeten zijn met hun “nee is nee”.

Als een jongen thuis niet leert dat nee nee is, hoe kan hij dan het nee van een vrouw buitenhuis op waarde schatten? Een jongen leert dan dat nee eigenlijk misschien betekent, of dat de nee met aandringen een ja wordt.

OOK INTERESSANT
Politieke machtsstrijd 2025: Geld, voorspellingen en prioriteiten

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]