VN wil Hof grensgeschil Guyana, Venezuela laten oplossen

VN secretaris-generaal António Guterres liet dinsdag bekendmaken dat hij kiest voor het Internationaal Gerechtshof om het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela op te lossen. Het land van Nicolás Maduro eist twee derde van het Guyanese grondgebied op.

“De langdurige grensstrijd tussen Guyana en Venezuela ontstond als gevolg van de Venezolaanse bewering dat het arbitrale besluit van 1899 over de grens tussen Brits Guyana en Venezuela nietig is”, brengt de VN in herinnering.

De twee landen legden de verantwoordelijkheid voor een “vreedzame regeling” in handen van de Verenigde Naties, schrijft de VN op zijn website.

“De secretaris-generaal heeft de ontwikkelingen in 2017 zorgvuldig geanalyseerd en heeft geconcludeerd dat er geen significante vooruitgang is geboekt bij het bereiken van een volledige overeenkomst voor de oplossing van de controverse. “

“Dienovereenkomstig heeft de secretaris-generaal de verantwoordelijkheid die hem is opgelegd binnen het raamwerk dat door zijn voorganger in december 2016 was gesteld, vervuld en heeft hij het Internationaal Gerechtshof gekozen als middel om de controverse op te lossen.”

Overige berichten