VN-topman: ‘VS verantwoordelijk voor crisis, schuldig aan honderden doden in Venezuela’

Redactie GFC Nieuws — De crisis in Venezuela is veroorzaakt en wordt verergerd door de Verenigde Staten, zegt een hoge functionaris bij de VN: “De VS is verantwoordelijk voor vele doden in Venezuela.”

VN-rapporteur van Venezuela en expert in het internationaal recht Alfred de Zayas zegt in een interview met omroep RT dat de VS een “economische oorlog” voert tegen Venezuela en een gecoördineerde inspanning pleegt om president Nicolas Maduro te “demoniseren”.

Hij is ervan overtuigd dat het de VS uitsluitend te doen is om controle te krijgen over Venezuela’s olie en goud.

De voormalig secretaris van de VN-Raad voor de mensenrechten noemt het obsceen dat Washington mensenrechten gebruikt als motivatie voor zijn acties in Venezuela, terwijl het een economische oorlog voert tegen Venezolaanse burgers.

“Wie veroorzaakt, wie verergert het probleem? De sancties hebben het probleem verergerd. De economische oorlog heeft het probleem verergerd,” zei hij.

De Zayas herinnerde aan een UNICEF-rapport waarin werd vastgesteld dat in 1996 500.000 kinderen waren gestorven als direct gevolg van het Amerikaanse sanctiesysteem tegen Irak. “Er zijn momenteel schattingen dat honderden Venezolanen al zijn gestorven als gevolg van sanctiegebonden tekorten”, voert hij aan.

“Ik geloof in democratie. Ik geloof in de stembus. Als je in democratie gelooft, kun je een verkiezing niet boycotten.

Het spel is dat jij je kandidaat moet stellen en moet afwachten of de mensen voor of tegen je zullen stemmen,” zegt hij, en voegt eraan toe dat het niet aan de Verenigde Staten ligt om een regering te kiezen die Venezuela moet leiden.

Overige berichten