fbpx

VN stemt mogelijk over status Jeruzalem

De VN-Veiligheidsraad zal naar verwachting maandag stemmen over een resolutie die de internationale status van Jeruzalem bevestigt en alle wijzigingen daarin verbiedt. Zo’n stemming zou ook van invloed zijn op de recente Amerikaanse stap om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

In het concept van de resolutie staat dat “alle beslissingen en acties die bedoeld zijn om het karakter, de status of de demografische samenstelling van de Heilige Stad Jeruzalem te veranderen geen rechtsgevolg hebben, nietig zijn en moeten worden ingetrokken in overeenstemming met relevante resoluties van de Veiligheidsraad.”

In het document wordt de VS niet specifiek genoemd. Er wordt ook niet gerept over de recente Amerikaanse beslissing om de stad officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël.

Het document eist ook “dat alle staten zich houden aan de resoluties van de Veiligheidsraad met betrekking tot de heilige stad Jeruzalem en geen acties of maatregelen erkennen die in strijd zijn met die resoluties.”

In december 2016 nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin expliciet werd gezegd dat de internationale gemeenschap “geen wijzigingen in de lijnen van 4 juni 1967” zal erkennen, inclusief die met betrekking tot Jeruzalem, anders dan die welke door partijen zijn overeengekomen door middel van onderhandelingen.