fbpx

VN: Saoedische coalitie schiet op burgers, vaak kinderen

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Houthi’s hebben mogelijk allemaal oorlogsmisdaden gepleegd tegen Jemenieten, waaronder seksueel geweld en het rekruteren van kindsoldaten. Dat melden VN-onderzoekers in een vernietigend rapport over wreedheden in Jemen.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie is verantwoordelijk voor de meeste van de gedocumenteerde burgerslachtoffers.

Doelwitten van de coalitie waren bijvoorbeeld woonwijken, markten, begrafenissen, bruiloften, detentiecentra, burgerschepen, ziekenhuizen en vluchtelingenkampen.

Bij de aanvallen kwam een relatief groot aantal kinderen om het leven, bijvoorbeeld bij de recente aanval op een schoolbus waarbij 40 kinderen en 11 volwassenen werden gedood.

BEKIJK OOK
Man met ‘geestelijke problemen’ steekt zichzelf in brand

Veel burgers worden naar willekeur opgepakt, mensen worden gefolterd omdat zij zich uitspraken tegen de aanwezigheid van de coalitietroepen.

Gedetineerden uit door de VAE beheerde gevangenissen meldden verkrachtingen tijdens verhoren.

Volgens het rapport is er gegronde redenen om aan te nemen dat de acties van de Jemenitische regering, de VAE en Saoedi-Arabië neerkomen op oorlogsmisdaden, waaronder “verkrachting, vernederende en wrede behandeling, marteling en wandaden tegen de persoonlijke waardigheid”.