VN-medewerkers klagen over seksuele intimidatie

Redactie GFC Nieuws

Een op elke drie medewerkers van de Verenigde Naties (VN) is de afgelopen twee jaren minstens eenmaal slachtoffer geweest van seksueel molest. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zegt dat de organisatie juist “een hoge standaard moet stellen.”

Het was de eerste keer dat de VN onderzocht hoe het zat met dit gedrag van zijn werknemers. Het verslag van het onderzoek werd dinsdag vrijgegeven.

Hierin staat dat 33 procent van de respondenten aangeeft vanaf 2017 minimaal een keer last te hebben gehad van seksuele intimidatie binnen de organisatie.

Hoge standaard

In twee van de drie gevallen was de dader een man, een kwart van de plegers was een leidinggevende. In 10 procent van de gevallen betrof het zelfs iemand van het hoogste kader.

Guterres zei in een brief aan het personeel dat de onderzoeksresultaten vergelijkbaar waren met andere organisaties, maar dat de Verenigde Naties, die voorstander is van gelijkheid, waardigheid en mensenrechten, een hoge standaard moet stellen.

In februari lanceerde de VN een 24-uurs hulplijn voor personeel om seksuele intimidatie te melden en VN-rechercheurs werden belast met het behandelen van alle klachten. Guterres heeft gezworen een zero-tolerance-beleid voor seksuele intimidatie te zullen voeren.

Het hoofd van het UNAIDS-bureau, Michel Sidibe, kondigde vorige maand aan dat hij zou opstappen nadat een evaluatie had uitgewezen dat hij een cultuur van seksuele intimidatie mogelijk maakte bij het VN-agentschap.

Foto: vidhyaa chandramohan 

Overige berichten